Инвестирани са 3 млрд. лв. в зелена или екоинфраструктура

Изградената канализация е повече от магистралите, заяви Томислав Дончев

Инвестирани са 3 млрд. лв. в зелена или екоинфраструктура

Снимка: Стоян Йотов

Автор: Илия Лазаров

„До момента са инвестирани 3 млрд. лв. в зелена или екологична инфраструктура. Част от тези пари са потънали в земята буквално.”

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на форума „Деветте пътя към еврофондовете. Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020 г.”, организиран от в. „Труд” и 24 часа” с подкрепата на КРИБ, предаде репортер на Economic.bg.

 С част от тези пари, освен ВиК инфраструктурата, сме изградили 35 пречиствателни станции, 7 регионални депа за отпадъци, а други 13 все още се изпълняват. С тях доизградихме и подновихме метрото, както и автобусите, тролейбусите, трамваите”, обяви Дончев. 

Той изтъкна значението на използването на нови технологии, създаването на работни места и генериране на постоянна заетост, особено за квалифицирани кадри. Всички те са важни както за бизнеса, така и за държавата.

Дончев обяви, че макар всички да говорят за магистралите, изградената ВиК инфраструктура е в пъти повече от изградените магистрали. Въпреки че рядко попада във фокуса на общественото внимание, тя е в размер на над 2000 км. Вицепремиерът обясни, че първо е необходимо да се оправи подземната инфраструктура, а след това надземната.  

Дончев се спря на научените уроци и постигнатия прогрес по отношение на мерките, касаещи отпадъците. Относно ВиК сектора вицепремиерът заяви, че е необходимо комбиниране на доброто разходване на средствата и реформата в сектора. Той анонсира взетите мерки, свързани с чистотата на въздуха и намаляване емисиите на фини прахови частици. Като друг проблем бе посочена употребата на твърдото гориво за отопление на бита.

Коментари: 0