Инвеститорите очакват повишена волатилност на пазарите

Петролът поскъпна в очакване на срещата на ОПЕК+

Инвеститорите очакват повишена волатилност на пазарите

Снимка: Unsplash

292 ~ 2 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Dow Jones се повиши до нов рекорд в понеделник. Индустриалната средна изтри по-ранните загуби от сесията и затвори 98 пункта по-високо на нов рекорд от 33 171. S&P 500 се понижи с 0.1% до 3 971, като по-рано през деня падна с повече от 0.7%. Двата индекса се повишиха съответно с 7.2% и 4.2% досега през март.

Банковият сектор попречи на индексите да се изкатерят повече, след като Morgan Stanley спадна с 2.5%, а JPMorgan с 1.6%. Секторът беше повлиян от доходността на държавните облигации в САЩ, които започнаха седмицата с повишения. Инвеститорите се подготвят за повишена волатилност през съкратената търговска седмица, след като това е последната седмица за месеца и тримесечието – период, в който пенсионните фондове и други големи инвеститори ребалансират своите портфолиа.

Друг фактор, който може да допринесе за волатилността тази седмица, е изказване на Джо Байдън относно новия му план за инфраструктурата на страната, който може да надхвърли 3 милиарда долара.

Европейските пазари затвориха предимно по-високо, докато акциите на Credit Suisse се сринаха с 14%, след като компанията предупреди за „значителен“ удар върху резултатите от първото тримесечие.

Цените на петрола се повишиха с близо 1% в понеделник в очакване на срещата на OPEC+ по-късно тази седмица. Междувременно златото се понижи с повече от 1%, до дъното си за последните две седмици, тъй като стабилният долар и нарастващата доходност на облигациите оказаха натиск върху ценните метали.

Акценти днес

Икономически данни  – Германия и САЩ

Акцентът за деня ще падне върху данни за потребителските цени в Германия, които са водещ индикатор за инфлацията и информация за потребителското доверие в САЩ. Очакванията на анализаторите са доверието на потребителите да е по-силно спрямо предходния отчетен период.

Инструмент на фокус

Palantir Technologies– Дневна

Акциите на компанията се намират в низходящ тренд, след като инвеститори от Reddit изпратиха цената до нива над 40 USD за акция. На дневната графика се образува низходяща тренд линия, като всеки опит за пробив е неуспешен от началото на февруари. Успешен пробив на образуваната тренд линия може да даде сигнал за навлизане в дълга позиция, след като потвърждаването на такъв технически сигнал може отново да подбуди интереса на младите инвеститори от WSB.

GBP/CHF

Валутната двойка се намира в период на консолидация от началото на март. Цената се намира в горната граница на канала, като движението в цената на дневната графика образува доджи звезда с дълга опашка, която е сигнал за краткосрочен обрат в посоката на движение. Очакванията ни са в следващите няколко дни цената да се понижи до 20 ЕМА.

WTI

Петролът не успя да се задържи над 65 USD за барел. Последва корекция, като цената изглежда достигна зона на подкрепа образувана от 50 периодната експоненциална средна и последните две дъна. Инвеститорите ще следят с висок интерес срещата на OPEC+ по-късно тази седмица, след като решенията за увеличение или намаляване в производството оказват пряко влияние върху цената на черното злато.

US 500 – Дневна

Един от основните индекси на американската икономика се намира във възходящ тренд от пониженията около пандемията. Всяка корекция от ноември месец насам остава ограничена около 50 периодната експоненциална средна, което образува възходяща тренд линия. Предстои тест на историческото ниво от 4 000 USD, като е възможно част от инвеститорите да затворят своите позиции, което да доведе до краткосрочен спад в индекса.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Коментари: 0