Стартъпите молят ЕС за фонд от €100 млрд.

Преди COVID-19 да отклони вниманието им лидерите на Съюза говореха за общоевропейски фонд в подкрепа на стратегически индустрии

Стартъпите молят ЕС за фонд от €100 млрд.

Снимка: БТА

556 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Някои от най-големите иновативни компании в Европа призовават за фонд на стойност 100 млрд. евро, който да даде тласък на създаването на регионални шампиони в областта на устойчивото развитие, науката и други сфери, пише Bloomberg. Лидерите на около 35 компании и стартъпи, включително Blablacar, FacilityLive и Cabify, ще поискат създаването на Европейски суверенен технически фонд. Това ще се случи днес по време на онлайн среща с еврокомисаря на Европейския съюз за изследвания и иновации Мария Габриел.

Самият мащаб на най-големите световни технологични компании ги улеснява да изкупуват потенциални иновативни компании, да увеличават влиянието си в индустриите и да доминират в дигиталната програма, се съобщава в документа.

Това представлява риск за растежа, работните места и влиянието на Европа в ключови стратегически области“, пишат от стартъп индустрията.

Фондът ще комбинира публични и частни пари и ще бъде под формата на дългосрочни капиталови инвестиции. Някои от предприемачите могат да инвестират част от личното си богатство в него.

Много успешни стартиращи компании от Европа се видяха принудени да потърсят възможности за развитие в САЩ, за да разраснат мащабите си. Базираната в Стокхолм Spotify Technology SA избра да регистрира бизнеса си в Ню Йорк, докато Booking.com е основана в Нидерландия, но по-късно е продадена на американска компания, известна сега като Booking Holdings Inc. Софтуерната компания UiPath Inc. е основана в Румъния, но сега е със седалище в Ню Йорк и миналата седмица кандидатства за първично публично предлагане на Нюйоркската фондова борса.

През последните години представители на ЕС повдигаха въпроса за създаването на общоевропейски държавен фонд за инвестиции в стратегически индустрии, преди пандемията да измести темата. Последният призив съвпада с промяна във фокуса на ЕС, от ограничаване на обхвата на американските технологични гиганти чрез регулиране на намирането на собствени възможности за намаляване на зависимостта на Европа от американските и азиатските технологии.

Блокът започна да насочва капиталови инвестиции чрез фонд за рисков капитал на стойност 3 млрд. евро за стартиращи компании на ранен етап, които използват модерна наука и инженерство. Той също така постави основите за разработване и производство на най-модерните полупроводници в света до 2030 г.

Срещата със стртъпите ще помогне за изготвянето на следваща иновационна политика на ЕС, докато Брюксел разширява регулаторните си механизми, предприемайки по-категоричен подход за защита на икономическите интереси на региона.

Основателите на технологични компании искат блокът да предприеме мерки, които подкрепят прехода към по-екологична икономика и да поеме водеща роля в цифровите иновации в здравеопазването, образованието и по-експерименталните технологии. Предприемачите искат по-голяма помощ, за да превърнат технологичните стартъпи от регионални в глобални технологични гиганти, се казва още в документа.

Коментари: 0