Готви се глобален пакт за бъдещи пандемии

Целта е да даде възможност за по-добра реакция и сътрудничество между държавите

Готви се глобален пакт за бъдещи пандемии

Снимка: Unsplash

Автор: Economic.bg

Лидерите на 23 държави и Световната здравна организация (СЗО) подкрепиха идеята за създаване на международен договор, който да помогне на света да се справи с бъдещи извънредни ситуации в здравеопазването като пандемията от коронавирус, която придоби опустошителни размери.

Идеята за такъв договор, който ще осигури универсален и справедлив достъп до ваксини, лекарства и диагностика по време на пандемия, бе представена от председателя на Европейския съюз Шарл Мишел на срещата на върха на Г-20 през ноември миналата година.

Във вторник договорът получи официалната подкрепа от лидерите на Фиджи, Португалия, Румъния, Великобритания, Руанда, Кения, Франция, Германия, Гърция, Корея, Чили, Коста Рика, Албания, Южна Африка, Тринидад и Тобаго, Холандия, Тунис, Сенегал, Испания, Норвегия, Сърбия, Индонезия, Украйна и СЗО.

Ще има други пандемии и други зdравни ситуации, които изискват спешни мерки. Нито едно правителство или чуждестранна агенция не могат да се справят сами с тази заплаха“, смятат лидерите.

Те вярват, че нациите трябва да работят заедно за нов международен договор, така че да имат готовност за реакция и сътрудничество по време на пандемия. Основната цел на споразумението би била да се засили устойчивостта на света към бъдещи здравни кризи чрез по-добри системи за предупреждение, обмен на данни, изследвания и производство и разпространение на ваксини, лекарства, диагностика и лични предпазни средства.

Договорът също така ще посочи, че здравето на хората, животните и планетата са свързани и трябва да доведе до споделена отговорност, прозрачност и сътрудничество в световен мащаб.

„Убедени сме, че като ръководители на нации и международни институции е наша отговорност да гарантираме, че светът ще научи уроците от пандемията COVID-19“, смятат лидерите.

Коментари: 0