Иран настоява за смекчаване на санкциите, за да остане в ядрената сделка

Ислямската държава е определила ниво от 1.5 млн. барела петрол, които да може да изнася

Иран настоява за смекчаване на санкциите, за да остане в ядрената сделка

Снимка: БТА

Иран настоява санкциите на САЩ да бъдат смекчени и страната да изнася 1.5 млн. барела петрол дневно, за да остане в ядрената сделка. Количеството е тройно по-голямо, отколкото в момента разрешават Съединените щати по силата на наложените от тях санкции. Цитираното от Reuters число е било съобщено по време на срещи между ирански и западни представители, в които е участвал и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, но не е записано в писмена форма.

Целта на Вашингтон е да свали износа на Техеран до нула и поради тази причина от този месец наложи тотална забрана на международната общност да търгува петрол с Иран.

Към този момент санкциите са намалили наполовина иранския износ до 1 млн. барела. Преди ноември 2018 г., когато бяха наложени новите санкции, изключващи 8 големи държави, експортът на Иран се оценяваше на 2.8 млн. барела дневно.

Износът може да намалее до средно 500 000 барела на ден през май, заяви ирански служител пред Reuters.

Иран заплаши да блокира Ормузския проток - основен маршрут за доставка на петрол, както и да наруши доставките на суровини от съседните страни, ако Вашингтон успее да принуди всички страни да спрат да купуват ирански петрол.

Иранският върховен лидер - аятолах Али Хаменей, постави миналата година серия от условия пред европейските държави, ако искат Техеран да остане в ядрената сделка, подписана през 2015 г. Сред ултиматумите беше и продължаването на търговията с ирански петрол. Тогава Хаменей не уточни кои са минималните нива на продажби, които Иран би приел да се поддържат, за да остане в сделката.
Коментари: 0