Искам да стана най-силният мъж в света

Мечтата ми е някой ден да се прибера в България и да тренирам подрастващите, признава силовият атлет Димитър Саватинов

Искам да стана най-силният мъж в света
Автор: Илия Лазаров

Димитър Саватинов е един обикновен българин с необикновени постижения. Той се справя с огромни тежести и се състезава с най-силните мъже в света. Амбициран е да стане най-силният мъж на планетата, но въпреки това остава земен и скромен. Преследва мечтите си и се бори за тях ежедневно.

Именно мечтите са го отвели отвъд океана – в САЩ, където живее и тренира усърдно за поредното състезание. Наскоро българинът стана „Най-силен мъж на Америка“ и то за втори пореден път. Но той не е забравил България и иска един ден да се върне тук и да предаде знанията и уменията си.

Economic.bg разговаря с него за спорта, изпитанията, мечтите и живота у нас и в чужбина.

     

- Г-н Саватинов, от колко години се занимавате със силови спортове? Как се запалихте по тях?

Още като ученик започнах да тренирам борба. 8 години се занимавах с този спорт. След като излязох от казармата, започнах да тренирам във фитнеса. През 2007 г. реших да опитам тренировки с по-големи тежести. 2 години по-късно вече се занимавах професионално със силов спорт.

- Кое е най-важното качество, което трябва да притежава един силов атлет?

Най-важното не само за силовите атлети, но и за всички спортисти е да бъдат амбицирани и целеустремени и винаги да преследват целите, които са си поставили.

- Професионалният спорт изисква сериозен режим и дисциплина. От какво се лишавате в името на кариерата?

Не мога да кажа, че се лишавам от нещо, защото обичам това, което правя. Всичко свързано със спорта, който практикувам, ми доставя удоволствие. Не смятам, че изоставям нещо заради кариерата ми. Всичко, което правя, за мен е напълно нормално.

- Как близките Ви приемат натовареното Ви ежедневие?

Жена ми напълно ме подкрепя. Тя ме мотивира да продължавам да следвам мечтата си – един ден да стана най-силният човек на света.

- Каква сума на месец отделяте за храна, екипировка, хранителни добавки, за да поддържате спортната Ви кариера?

Необходими са ми около 2000 долара месечно, за да поддържам едно добро ниво. Това е сумата, която ми е нужна за подготовка, храна, възстановителни препарати и т.н.

- Силовите атлети често получават сериозни травми. Вие имате ли проблеми с такива?

За мой късмет досега не съм имал сериозни травми. От време на време имам леки контузии. В момента например имам проблем с коленете, който обаче ще трябва да оправя, за да мога да се подготвя за състезанията Арнолд Стронгмен Класик и „Най-силен мъж в света“ през следващата година.

- Колко време е необходимо за подготовка преди голямо състезание?

Около 3 месеца. Арнолд Стронгмен Класик ще се проведе през първата седмица на март. Ако искам да се подготвя нормално за тази надпревара, трябва да започна най-късно на 1 декември.

- Има ли личност, която Ви вдъхновява в спортната Ви кариера?

Човекът, който винаги съм искал да победя, е литовецът Зидрунас Савицкас (легендарен силов атлет, смятан от мнозина за най-добрия в света, б.р.). Той е атлетът, на чиято сила и постижения винаги съм се възхищавал. Извървях дълъг път, но най-после ще имам възможност да се изправя срещу него. Надявам се да мога да го победя на Арнолд Стронгмен Класик.

- За втори път поред сте „Най-силен мъж на Америка”. С какво превъзхождахте конкуренцията?

Това е лесен въпрос – с много по-усърдна работа. Според мен това е най-важното.

- Кой беше най-трудният Ви момент по време на състезанието?

Справих се успешно с повечето изпитания. Имах проблем единствено на тягата с кола и то най-вече заради болките в коленете. Заради това успях да направя само 2 повторения, което ме постави на второ място в това изпитание. По принцип съм един от най-силните в света на това упражнение. Ако не изпитвах болка, щях да направя поне 6-7 повторения, което щеше да е 2 пъти повече от постижението на настоящия победител в тази дисциплина.

- От колко време живеете в САЩ? По какво се различава животът там от този в България?

Вече 10 години живея в САЩ. Доколкото знам, през това време нещата в България доста са се променили, така че не мога да ги сравня. Докато живеех в България, се чувствах добре.

- Какво Ви липсва от България?

Най-вече семейството и приятелите. Начинът, по който хората контактуват помежду си в България, е много по-различен от този в САЩ.

- Имате ли планове в бъдеще да се върнете в България и да основете школа по силов спорт?    

Да, това винаги ми е било мечта, която следвам и в момента. Необходими са доста пари, за да се направи нещо такова. За съжаление в България в момента няма много хора, които са заинтересовани от този спорт. Мечтата ми е един ден да се прибера в родния ми Гоце Делчев и да тренирам децата и подрастващите във всякакви силови спортове.

- Какво бихте посъветвали младите, които се занимават със силови спортове?

Когато имаш цел, я преследвай независимо от всичко и всички. Така ще можеш да се пребориш с всичко, което ти предстои. Най-важна е волята и амбицията.

- Какви са бъдещите Ви цели?

Като всеки силов атлет искам да спечеля Арнолд Стронгмен Класик, което е най-тежкото състезание през годината. Никое състезание не се провежда с по-големи тежести. Искам да спечеля и „Най-силен мъж в света“. Всеки състезател, който е стъпил на тази сцена, мечтае за това.

Знам, че мога да спечеля, защото постигам много добри резултати. Състезавал съм се и продължавам да се състезавам срещу най-добрите атлети в тези дисциплини. Сигурен съм, че един ден ще ги победя и ще стана най-силният човек в света. 

Коментари: 0