Исландия първа в света въвежда еднакви заплати

Правилото ще важи за всички фирми с персонал над 25 души

Исландия първа в света въвежда еднакви заплати

Исландия ще стане първата държава в света, в която заплатите ще са еднакви, независимо от пола, етническия произход, сексуалността и националността. Според плановете на правителството разликата в заплащането в страната трябва да бъде изкоренена до 5 години, предаде AP.

Еднакво заплащане за еднакъв труд. От 2022 г. това правило ще важи за всички частни и държавни фирми в Исландия, които имат персонал над 25 души.

„Равните права са човешко право. Трябва да сме сигурни, че мъжете и жените се ползват от равни възможности на работното си място. Наша отговорност е да вземем всички необходими мерки, за да го постигнем“, заяви министърът, отговорен за равенството и социалните въпроси Торстейн Виглундсон.

Компаниите периодично ще бъдат проверявани дали спазват новата мярка. Ако не успяват, служителите им ще имат право на обезщетение.  

Битката за еднаквото заплащане в Исландия започва още през 1975 г. със стачка, в която се включват над 90% от жените в страната. Протестът тогава блокира държавата. Спират да работят болници, училища, институции.

В деня на протеста жените отказват да вършат и домакинска работа и прехвърлят грижите за децата на мъжете. Стачката дава резултати. С годините жените в Исландия получават все повече права, а през 1980 г. е избрана и първата жена президент.

Отдавна Исландия оглавява световната класация за държавата, която най-много зачита половото равенство в заплащането. Но жените там все още получават между 14 и 18% по-ниски заплати от мъжете.

Заради разликата в заплащането преди няколко месеца хиляди жени излязоха на протест. Тогава демонстрацията започна точно в 2:38 часа следобед. Според изчисленията на правозащитни организации, всеки ден след този час жените в Исландия работят безплатно.

До края на месеца правителството в Рейкявик ще внесе в парламента законопроекта за еднаквото заплащане. Повечето партии вече обявиха, че ще го подкрепят. 

Коментари: 0