Ислямска държава губи територии

Владенията й намаляват драстично

Ислямска държава губи територии
336 ~ 1 мин. четене

Владенията на Ислямска държава през 2015 г. намаляват драстично. Терористичната групировка е загубила около 40% от територията си в Ирак и 20% в Сирия. Говорител на водената от САЩ коалиция заяви, че джидахистите са били прогонени от няколко града, предаде Ройтерс.

През 2014 г. групировката успя да завладее една трета от Ирак, превзе Масул и стигна почти до Багдад. Под натиск на иракските и кюрдските въоръжени сили, подкрепени от предвожданата от САЩ коалиция, Ислямска държава бе принудена да отстъпи и да се изтегли от няколко града, включително Тикрит и Рамади.

След атентатите в Париж по-големите държави се обединиха срещу терористичната организация и нанасят въздушни удари в редица градове. В Сирия армията на Башар Асад се бори с терористите. ИДИЛ е мишена на въздушни удари на американската коалиция и на Русия.

Само за последното денонощие американската коалиция е нанесла 20 въздушни удара срещу групировката,от които 19 са в Ирак и един в Сирия.

Настъпленията срещу джихадистите продължават, а борбата срещу тероризма стана водеща тема. В почти всички държави са взети максимални мерки за сигурност, извършват се антитерористични операции, а разузнавателните служби работят на първи обороти.  

Подкрепи Economic.bg