\"Ислямска държава\" опитала да отрови водата в Турция

Терористите планирали да пуснат и вируса на чумата в страната

\
3800 ~ 1 мин. четене

Скорошен доклад на турското разузнаване съобщава, че терористичната групировка "Ислямска държава" е направила опит да отрови водата в Турция и да нападне южната ни съседка, предаде Anadolu Agency. 

Според информацията, подписана от вицегубернатора на Истанбул Нурула Начи Калканджи, организацията е щяла да използва туларемия - смъртоносна отрова, извличана от гризачи. В документа се казва още, че заболяването, причинено от токсина, е трудно за диагностициране, защото наподобява други заболявания.

Симптоми на заболяванията, свързани с туларемията, са висока температура, главоболие, чувство за слабост, замайване, повръщане и диария, пише Kmeta.bg. Това от своя страна ще доведе до застрашаване живота на много хора. 

В доклада се казва още, че ИД е искала да разпространи чума в страната, но службите в Истанбул са предприели мерки за противодействие на плановете на терористите.  Органите на реда в страната са нструктирани да охраняват водоизточниците. 

В някои от атаките си в Сирия и Ирак "Ислямска държава" е използвала бойния газ иприт, биологичното оръжие антракс и хлорни газове, отнети от силите на режима на Башар Асад, сочат данните от доклада.

Подкрепи Economic.bg