Италиански град ще плаща на жителите да ходят с колело до работа

Схемата се финансира с част от приходите от глоби, събрани от нарушения в града

Италиански град ще плаща на жителите да ходят с колело до работа
3965 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Един италиански град ще плаща на хората стотици евро годишно, ако ходят на работа с колело, вместо да използват колите си.

Градският съвет на Масароса, разположен на север от Пиза, ще въведе пилотна схема, според която ще се плащат по 25 цента на изминат километър, като месечният лимит на човек е от 50 евро. Това означава, че пътуващите, които преминат към предвиждане на две колела могат да изкарват до 600 евро годишно. Парите ще бъдат изплащани на всеки шест месеца.

В 12-месечната пилотна схема ще бъдат включени 50 работници, които ще използват смартфон приложение, за да се записва изминатото разстояние всеки ден. Схемата се финансира с част от приходите от глоби, събрани от нарушения в града, които по закон трябва да бъдат реинвестирани в безопасността по пътищата, посочва BBC. Общата стойност на проекта през първата година е 30 000 евро.

Проектът, наречен "На работа с колело" (“Bike to Work”) е първият експеримент по рода си в цялата страна. „Планът има за цел да предложи стимул на гражданите да направят така, че районът да стане по-приятно място за живот”, казва общинският съветник Стефано Натали, добавяйки, че това естествено ще означава по-малко трафик по улиците и повече ползи за здравето. Италианската федерация "Приятели на велосипедите" (FIAB), която помага да се развие и реализира идеята коментира, че се надява, че и други градове ще последват примера на Масароса.

Подобна схема беше въведена във Франция през 2014 г. и резултатите от нея бяха смесени. За шестмесечен пробен период е установено, че повечето хора, които са решили да карат колело вече предпочитат да използват обществен транспорт, а не личен автомобил.

Подкрепи Economic.bg