„Има такъв народ“ иска да спре държавните пари за медиите

Със закон партията на Слави Трифонов ще създава „стена на срама“, където ще са главните редактори на медиите, допуснали невярна информация

„Има такъв народ“ иска да спре държавните пари за медиите

Снимка: БТА

3824 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Парламентарната група на "Има такъв народ" внесе промени в Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения и обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги. Това обяви председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Целта е да се носи отговорност за публикуване на статии с невярно съдържание. И по-конкретно, главният редактор на всяко издание – било печатно или в интернет – да бъде обявяван на видно място, като при невярна публикация да носи лична отговорност, когато дадена информация е публикувана без упоменаване на автора.

Към момента много често собственикът на медията се оказва някой мургавелко от някое гето. А така главният редактор, който носи отговорност, ще прецени дали да пусне неизвестна информация и да поеме този риск", аргументира се Йорданов.

Втората поправка, която внасят от ИТН, е медиите да не могат да получават държавна подкрепа, която да е повече от 5% от годишния им оборот.

"Обосновката е елементарна – твърде много медии съществуват само на общински бюджет, да не говорим, че големите две частни телевизии формират бюджета си от разни оперативни програми. Затова дълги години наблюдавахме как те правиха доста творчески новини за управлението на Бойко Борисов", добави депутатът от ИТН.

Тошко Йорданов коментира и слуховете за готвения нов политически проект около служебните министри Кирил Петков и Асен Василев.

Това е прекрасно, важно е гласоподавателите да имат повече избор", коментира той.

От ИТН не пропуснаха да отправят язвителен укор и към "Демократична България". 

"Сравняват Кирил Петков с Джон Траволта. Знаете, има един филм с Траволта – "Лице назаем". Да не се окаже, че ако този нов политически субект се появи, ще вземе едно на заем от "Демократична България", като така се окаже, че политическата и интелектуална тежест на г-н Христо Иванов рязко намалее", коментира Филип Станев от ИТН.

Подкрепи Economic.bg