БСП ще върне мандата по-рано

Все пак партията ще е тази, държала най-дълго правото да направи правителство

БСП ще върне мандата по-рано

Снимка: БТА

1084 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

БСП ще върне третия мандат за съставяне на правителство на 7 септември, а не както беше обявила при приемането му – между 10-ти и 15-ти септември. Няма да се изпълни и последващото обещание на социалистите да го държат, докато не бъде приета актуализацията на бюджета за 2021 г. Решението за по-ранното връщане бе взето днес, по време на Националния съвет на БСП.

Положихме максимални усилия да съставим редовно правителство с мнозинство. Знаете резултатите - партиите на протеста ни отказаха. Така, че смятаме, че е безмислено да продължаваме", заяви Нинова пред централата на "Позитано" 20.

Левицата също така няма да излъчи кандидат за министър-председател.

"За" решението гласуваха 108 члена, "против"- 6 и "въздържали се" - 8.

Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на столетницата на 27 август. Така третата папка ще се върне на държавния глава десет дни, след като бе получена. Първият бе върнат от "Има такъв народ" на седмия ден, а ГЕРБ го направиха в същия момент, в който им бе връчен.

От "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се, БГ! Ние идваме!" отказаха да подкрепят БСП за сформиране на правителство. Преди ден партиите отхвърлиха и искането на социалистите обсъждането на бюджета да стане в съкратени срокове и НС да се разпусне. Останалите политически играчи настояваха червените да задържат мандата, за да им даде време да се гласуват и други приоритетни закони, най-вече тези за съдебната власт и НСО.

По Конституция държавният глава трябва да разпусне Народното събрание при три неуспешни мандата.

Радвам се, че бе чуто нашето послание за приемане на бюджета и има извънредно заседание във вторник, на което ще бъдат гласувани бюджетите на НЗОК и държавното обществено осигуряване. Надявам се след това в сряда да се продължи и с държавния бюджет. Президентът би могъл да забави с няколко дни разпускането на парламента", посочи още Корнелия Нинова.

От решението и указа на президента трябва да стане ясно дали ще попаднем в ситуация на избори 2 в 1 на 14 ноември, или когато се очаква да има балотаж – на 21 ноември, ще избираме и новите народни представители.

Подкрепи Economic.bg