Изчезна самолет на AirAsia

На борда на машината \"Ербъс A320\" е имало 162-ма души, главно индонезийци

Изчезна самолет на AirAsia

"Ербъс A320" на малайзийската нискобюджетна авиокомпания "Еър Ейша" (AirAsia) изчезна в неделя между Индонезия и Сингапур със 162 души на борда, съобщават властите и представители на авиокомпанията.

"Джакарта загуби контакт с полета на "Еър Ейша" между Сурабая и Сингапур в 07:55 местно време, съобщи говорител на Министерството на транспорта.

На борда на A320-200 е имало седем души екипаж и 155 пътници, включително 16 деца и едно бебе, съобщи генералният директор на гражданското въздухоплаване на Индонезия, предава АФП, цитирана от БГНЕС.

Полет QZ8501 е от международното летище "Джуанда" в Сурабая на индонезийския остров Ява до летище "Чанги" в Сингапур.

Контактът е изгубен в индонезийското въздушно пространство, на "200 морски мили (350 км) югоизточно от границата между зоните за отговорност на Джакарта и Сингапур". "Еър Ейша" съобщи, че е започнала акция за издирване на самолета.

2014 г. ще остане черна година за малайзийската авиация със загубата на два самолета на държавната авиокомпания "Малейша еъруейз"

На 8 март полет MH370 изчезна малко след излитането си от Куала Лумпур за Пекин с 239 души на борда. Изчезването му остава неизяснена загадка и до днес.

На 17 юли друг малайзийски "Боинг" бе свален над размирните източни райони на Украйна. Тогава загинаха 298 души, включително 193-ма холандски граждани.

Индонезия е архипелаг, който разчита основно на въздушния транспорт за връзки между своите 17 000 острова. Страната регистрира една от най-лошите равносметки в Азия в областта на авиационната безопасност.

Преди изгубването на връзката екипажът е поискал да се отклони от курса заради лошото време, съобщи АФП.

Коментари: 0