Издадена е международна заповед за ареста на Груевски

Според македонска телевизия бившият премиер е във вилата на Виктор Орбан

Издадена е международна заповед за ареста на Груевски

Снимка: БТА

Македонското министерство на вътрешните работи е издало международна заповед за арест на бившия премиер и почетен председател на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, предаде агенция МИА. След получено потвърждение от властите в Унгария и решение на съда бе издадена международна заповед за арест.

Международните служби за сигурност също са информирани, че Груевски се издирва, за да изтърпи присъдата си от две години затвор по делото "Танк" за доставката на луксозния мерцедес.

Според информация на македонската телевизия 1ТВ, бившият премиер е във вилата на унгарския министър-председател Виктор Орбан, след като прекарал първата си вечер в Унгария в хотел "Коринтия" в Будапеща". Груески е поискал политическо убежище в Унгария.

Македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски заяви, че докато продължава процедурата за одобряване на убежище, Груевски не може да бъде екстрадиран. Единственото възможно решение е той да получи отказ на убежище и да бъде екстрадиран в Македония да излежи присъдата си. Според министъра е недопустимо страна членка на ЕС да оказва подкрепа на осъден за престъпление.
Коментари: 0