Изграждането на „Турски поток“ започва през юни

Изграждането на „Турски поток“ започва през юни
3641 ~ 1 мин. четене

Полагането на тръбите от газопровода "Турски поток" ще започне през юни. Това заяви на пресконференция зам.-председателят на управителния съвет на "Газпром" Виталий Маркелов, предаде ТААС.


По думите му работите в плитчините ще започнат в първите десет дни на юни, като над прокарването на газопровода ще работят два кораба. Първите тръби ще бъдат положени от италианската компания Saipem. 

Маркелов посочи, че "Газпром" очаква добивът на газ през 2015 г. да бъде на равнището на предходната година - 450 млрд. куб. метра спрямо прогнозните 485 млрд. куб. метра на ден. 

Той заяви още, че всички тръби, купени за проекта на газопровода "Южен поток", ще бъдат използвани за "Турски поток". Компанията планира да завърши първия участък от морската част на газопровода в края на 2016 г. 

"Газпром вече е заварил 15 километра от линейната част на газопровода "Силата на Сибир", поясни Виталий Маркелов. Търгът за 208-километровия участък е спечелил "Стройтрансгаз" Компанията не планира сондажи в арктическия шелф тази година, обясни той, като допълни, че в момента се преговаря за съвместна работа на шелфа с независими компании, сред които и Лукойл.
Подкрепи Economic.bg