Еврозоната излезе от дефлацията през април

В Европейския съюз годишната инфлация за април също е 0%

Еврозоната излезе от дефлацията през април
Автор: Ивайла Раденкова

След близо четири месеца дефлация през април потребителските цени в Еврозоната стагнират. Това става ясно от данните на статистическото проучване на Евростат.

Потребителските цени през четвъртия месец остават на непроменено ниво спрямо април година по-рано. На месечна база инфлацията се покачва с 0.2%. В Европейския съюз годишната инфлация за април също е 0%.

Дефлационният натиск в еврозоната се упражнява от енергията, която в годишен план поевтинява в 5,8 на сто. От друга страна цените на петрола се повишават през последните месеци, което отслабва натиска. Хранителните стоки и услугите са по-скъпи, отколкото преди година, докато индустриалните стоки отчит съвсем минимално поскъпване.

Във Великобритания за първи път от много години се отчита спад на потребителските цени. Според данни на службата за национална статистика (ONS) през април инфлацията на годишна база възлиза на -0.1%. Това е първият спад от началото на официалните изчисления през деветдесетте години на миналия век. Ако обаче се вземат предвид неофициални изчисления на ONS, то това е първият спад на цените от 1960 г. Стагнацията беше очаквана тенденция от икономистите.

През април в 12 страни от ЕС са отчетени негативни ставки на годишна база. Най-ниски са те в Гърция (-1,8%), Кипър (-1,7%), България и Полша (по -0,9%). Най-сериозно поскъпване пък има в Малта (1,4%) и Австрия (0,9%). Спрямо март 2015 г. инфлацията в девет страни членки на ЕС спада, в една страна остава непроменена, а нарастване има в 17 държави.

Резултатът се дължи преди всичко на падналите цени на транспорта и хранителните стоки, според данните на Евростат. Базисната инфлация, която изключва нестабилните цени на храните, енергията, алкохолните напитки и тютюна, възлиза на 0,8 на сто. Това е най-ниската ѝ стойност от 14 години и е доказателство, че слабото поскъпване не е резултат само на спада на петролните цени.

Ниската инфлация, заедно с мизерното засега повишение на заплатите, се считат за най-важните причини за това британската централна банка да се въздържи от промяна на лихвеното равнище.

Коментари: 0