Изграждат фабрика за етерични масла в Хаджидимово

Изграждат фабрика за етерични масла в Хаджидимово
4256 ~ 1 мин. четене

Дестилерия за производство на етерични масла от лечебно-ароматни култури ще бъде изградена в Хаджидимово. Инвеститор е гоцеделчевското дружество „ЕЛДЕЯ – 2013“ ЕООД, представлявано от Елена Воева, съобщава Kmeta.bg.

Проектът предвижда изграждане на производствена сграда, в която да се разположат административно-битова и производствена част. За нуждите на производствения процес ще бъдат обособени работно помещение, в което да се монтират дестилационните апарати (един с обем 5 кубика и един с обем 3 кубика), лаборатория, помещение за хамуриране – процес, в който извлечените етерични масла се смесват до хомогенност, склад за готовата продукция, склад за бидони и варели, котелно и санитарни помещения.

Предвижда се да се произвеждат лавандулово масло до 100 кг, масло от маточина до 3000 кг и масло от лайка и др. билки до 1500 кг.

Технологичният процес на производство ще включва зареждане на суровината - лавандула, маточина, лайка и др. билки, затваряне на дестилационния апарат, дестилиране при определено налягане. От дестилационния апарат дестилатът ще постъпва директно във флорентински съд, след приключване на процеса на дестилация маслото ще се извежда и съхранява във варели от 200 л. 

Вторичните дестилационни води ще се използват за получаване на вторично масло. Полученото масло в края на кампанията ще се смесва за получаване на общ хамур. Остатъкът от дестилирането ще се използва за получаване на компост. 

Подкрепи Economic.bg