Изкуството е пътуване в друг свят

Солистката на Софийската опера и балет има бляскаво участие в „Норма” на Белини, постановка на именития Уго де Ана

Габриела Георгиева:

Изкуството е пътуване в друг свят

„Операта е начин за пречистване и за зареждане с нови емоции, тя е потапяне в друг свят, който е красив и различен”, твърди Габриела Георгиева, солистка на Софийската опера и балет. Според нея дори за един човек си струва да се играе и това свидетелства за значението, което тя отдава на всеки зрител.

Ролята, с която  Габриела Георгиева напоследък спечели овациите на публиката, е Норма от едноименната опера на Винченцо Белини, поставена от световноизвестния режисьор и сценограф Уго де Ана. Това е изключително трудна партия и тя дори не е мечтала скоро да я изпълни, макар да има над 15-годишен сценичен опит зад гърба си.

Смята се, че централната партия в „Норма“ е сериозно изпитание за певческите умения на артиста и тази опера е оцеляла след премиерата през 1831 г. заради няколко особено надарени примадони: Джудита Паста, Мария Малибран, Джулия Гризи, Лили Леман, Роза Понселе и Мария Калас. Затова за всяко сопрано Норма е емблема и най-високо вдигнатата летва.

«Норма» е шедьовър, който се поставя много рядко дори на големите европейски сцени. Ако сте пропуснали премиерните спектакли в края на март, имате шанса в началото на юни да видите «Норма» в Софийската опера и балет. Това е събитие, което не се е случвало на софийска сцена от 33 години насам,  постановката е копродукция с "Арена ди Верона" и е направена от Уго де Ана - име, което е чест за всеки оперен театър.

„Елате, за да се убедите, че операта е за вас”, е личната покана от Габриела Георгиева.

Повече четете в юнския брой на сп. „Икономика”.

Коментари: 0