Хакери разбиват Facebook профили и източват банкови сметки

Нова измама в интернет пространството

Хакери разбиват Facebook профили и източват банкови сметки

Измамници измислиха нова схема за източване на банкови сметки. Те разбиват Facebook профилите на потребителите и започват да пишат на близките на жертвата от нейно име, като молят за заем, за да платят покупка през интернет. За тази цел им е необходим номерът на дебитната карта на потърпевшия и допълнителни данни, като например датата на издаване.

Близките на притежателя на разбития профил смятат, че му правят услуга и без да се осъмнят предоставят всички данни от дебитната си карта. Така хакерите започват да теглят пари от картата, като започват с малки суми и стигат до по-големи.

Нова ТВ разказа за случай, в който хакерите се опитали да изтеглят няколко суми, но накрая картата била блокирана от банката и така те не успели да откраднат нищо. От Сектора за борба с компютърни престъпления към ГДБОП твърдят, че опарените в новата измамна схема са голям брой.

„Те могат да използват данните, които са откраднали от кредитната карта, за да заплатят определена стока или услуга, като впоследствие тази стока или услуга бива ползвана или се продава. Ако това е стока - скъпоструваща техника или да кажем самолетни билети, които впоследствие се препродават - може да бъде върната с молба да бъдат преведени парите по друга банкова сметка”, заяви Явор Колев от отдел "Борба с компютърните престъпления” в ГДБОП.

Това обаче са най-леките случаи. В другите действали организирани престъпни групи на територията на цял свят.  

Колев обясни, че измамата е бизнес в Нигерия. От територията на няколко държави се случват различни действия. Един извършител се занимава с кражбата на профили, от други IP адреси се води кореспонденция и се зарибяват хора от контактната листа. Впоследствие парите чрез фирми за бързи преводи се превеждат в друга държава. Заради това е трудно да бъдат хванати.

Коментари: 0