Изправи се!

Ще успее ли българският робот за хора с гръбначни увреждания да стигне до тях

Изправи се!

Снимка: Личен архив

1720 ~ 2 мин. четене
Автор: Яна Колева

Най-добрата иновация е тази, която решава съществен проблем. Сблъсъкът с реалността и неуспешните опити докрай да се преодолее един здравословен проблем превръщат Любомир Василев в социален предприемач и иноватор в помощните средства за хора, които искат да се изправят на крака в прекия и преносния смисъл.

Завой

Допреди 8 години Любомир и Силвия се грижат за своите пет деца, имат и семеен бизнес. Животът им изцяло се преобръща, когато един ден Силвия пада от висок орех, чупи гръбнака си, но остава жива. След множество операции и рехабилитации тя продължава да е на инвалидна количка. Но седенето води до други увреждания. До разработката на революционното средство OMNIBOT се стига в търсенето на решение, което да я държи права.

Обречен да успее

Любомир Василев приема предизвикателството на съдбата и с увереност, че е обречен да успее, сам полага началото на I Rise Mechanics 357. Постепенно идеята привлича съмишленици, иновацията минава през различни етапи и вече в завършен вид опитва да намери пряк път до хората двигателни увреждания. Но, оказва се, разработката е „най-леката“ част от проекта. „Костеливият орех“ не е и патентът, а сертификацията и достъпът до пазари.

Винаги има решение

Любомир оптимизира производствени мощности и работи по различни проекти, което му дава възможност да поддържа жив този най-важен проект на живота си. Има опит в производството на електро- и мотокари, в продуктовите разработки и управлението на инженерни екипи. Така се оказва точният човек за решението на проблема. И добрата новина е, че съпругата му вече води напълно независим живот. Заради достъпната среда е избрала Виена като място за живеене. Работи в козметичен салон и нейните клиенти получават като добавена стойност нейния вдъхновяващ пример. Какво по-силно доказателство за качествата на българския омнибот…

Пробив, който предстои

Любомир Василев е убеден, че голямата промяна в технологиите става чрез малки стъпки. Той е мечтател, който иска да покаже, че и в България може. „Телерик“ даде увереност, че софтуерът ни е на световно ниво. IRISE вдъхва надежда, че и в хардуера имаме сили да направим пробив.

Пътят минава през Виена

Омниботът се радва на множество отличия. Наскоро в Дубай спечели признанието за един от десетте най-значими стартъпа в света. Но и това изведнъж не отваря вратите към глобалния пазар от 250 млрд. долара годишно за помощни средства, на който делът на роботизираните устройства засега е само една стотна.

В България рисковият капитал е насочен най-вече в IT сферата. Тук не съществува сектор, свързан с разработването и производството на високотехнологични помощни средства за хора в неравностойно положение. Затова няма нито ментори, инвеститорският интерес е слаб. IRISE е компанията, която в момента трасира този път. Тя търси инвеститори в други държави и засега във Виена има най-силен отклик.

Подкрепи Economic.bg