Изследователският кораб STRIL EXPLORER акостира в порт Бургас

Плавателният съд проучва акваторията на Черно море

Изследователският кораб STRIL EXPLORER акостира в порт Бургас
240 ~ 1 мин. четене

За втора година в Пристанище Бургас акостира изследователски кораб „STRIL EXPLORER”, осъществяващ научна експедиция по проучване акваторията на Черно море в български териториални води.

Корабът ще престои в Пристанище Бургас до 01.09.2016 г., като ще изследва българските териториални води в рамките на 1 месец. Тези проучвания се извършват по тригодишен международен проект, финансиран от фондация „Експедиции и образование“ (Expedition and Education Foundation), която провежда изследванията съвместно с Центъра за морска археология към Университета на Саутхамптън (Великобритания) и Центъра за подводна археология и Националния археологически институт с музей при БАН (България), Университета на Кънектикът, (САЩ), Научноизследователския институт за морска археология към университета Сьодертьорн (Швеция) и Гръцкия център по морски изследвания.

Целта на проекта е подробно проучване на българската акватория на Черно море и картиране на откритите артефакти от ранната праистория до късното средновековие, свидетелства за човешката дейност в региона през вековете.

Изследванията се осъществяват от международен научен екип, ръководен от Проф. Джон Адамс от Центъра за морска археология към Университета в Саутхемптън. В екипа участват и български учени.

Учените определят Черно море като една от най-значимите подводни лаборатории в света. Поради спецификата на химичния състав на черноморската водата намиращите се артефакти са по-добре запазени от подобни такива в която и да е друга морска среда. Събраните данни ще се използват освен за научни цели, за обучение на млади специалисти по водна археология и за популяризиране на подводното културно-историческо наследства на България по света.

Коментари: 0