Борисов поема подготовката за председателството на ЕС

Досега тази дейност беше възложена на вицепремиера Меглена Кунева

Борисов поема подготовката за председателството на ЕС
120 ~ 2 мин. четене

Премиерът Бойко Борисов ще координира подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС. Досега тази дейност беше възложена на вицепремиера Меглена Кунева. 

Като мотив за промяната се изтъква изтеглянето на председателството в първата половина на 2018 г. и "необходимостта от силен политически ангажимент и ускоряване на подготовката". Причина за по-ранното поемане на този ангажимент стана решението на британците да напуснат Европейския съюз. 

За целта премиерът е представил доклад за промени в националния механизъм за координация на подготовката на председателството. Борисов ще осъществява цялостното ръководство и контрол на дейността, подпомаган от дирекция „Координация по въпросите на Европейския съюз“ в администрацията на Министерския съвет.

По основните направления се определят координатори – вицепремиери и министри. За логистиката и екипа на председателството отговорник ще бъде заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева, като ще бъде подпомагана от Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС. 

Координатор за инфраструктурата и сградния фонд ще бъде вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Той ще изпълнява задачите си във взаимодействие с главните секретари на Министерския съвет и Народното събрание, както и с изпълнителния директор на „НДК-Конгресен център София” АД. 

За сигурността ще отговаря вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова във взаимодействие с началника на Националната служба за охрана. 

Координатори по отношение на бюджета за председателството, комуникационната стратегия, културната програма и приоритетите и програмата на председателството са съответно министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на външните работи Даниел Митов, министърът на културата Вежди Рашидов и вицепремиерът Меглена Кунева.

Коментари: 0