Йената поскъпна заради страховете за Китай

Златото се възстанови покрай спада на долара

Йената поскъпна заради страховете за Китай

Йената задържа солидните си печалби в сряда, записвайки най- големия еднодневен възход спрямо долара тази година, след като инвеститорите се струпаха при безопасната йена поради спада в световните акции, предизвикан от паническите продажби на китайски акции.

В сряда доларът изгуби 1,5% спрямо йената, записвайки най- големия си спад от декември до сега. Зелените пари паднаха до 120.69, преди да се стабилизират на 121.09.

Еврото падна до 6- седмично дъно на 133.31 йени, докато новозеландският долар се срина до 20- месечно дъно на 80.62. Оттогава и двете валути възвърнаха малко територия съответно до 134.07 и 81.07.

Щатската валута бе под натиск и поради спада на доходността от облигациите след оповестяването на протокола от юнското заседание а Фед.

Председателят на Фед- Сан Франциско, Джон Уилямс, заяви, че все още вярва, че Фед ще започне да повишава лихвения процент тази година, но добави, че централната банка „внимава да не действа преди да събере повече доказателства, че траекторията на инфлацията е на правилния път”.

Еврото поскъпна до 1.1075 долара, отдалечавайки се още повече от едномесечното дъно на 1.0916, достигнато във вторник. Като резултат доларовият индекс падна до 96.215, отдалечавайки се от едномесечен връх на 97.235.

Австралийският долар отново се върна над 74 щатски цента, възстановявайки се от 6- годишно дъно на 0.7372.

Често използван като ликвиден заместител на китайската валута, австралийският долар бе ударен здраво в сряда, след като разгромът при китайските акции разпали страховете, че политиците не успяват да стабилизират пазара, който спадна с 30% в рамките на един месец.

Данните за заетостта в Австралия и инфлацията в Китай помогнаха на австралийският долар да се изкачи до 0.7466.

Разпродажбите на китайските акции успяха да отвлекат вниманието на пазара от ситуацията в Гърция, макар че в сряда имаше малко за обсъждане по темата.

Атина официално кандидатства за тригодишен заем и европейските власти започнаха ускорено разглеждане на искането.

Златото се възстанови покрай спада на долара

Златото поскъпна в сряда докато доларът омекваше, обръщайки посоката, след като докосна 4- месечно дъно, докато пазарите наблюдаваха срива на китайските фондови пазари и разгръщането на гръцката дългова криза.

Цената на метала не реагира на публикуването на протокола от юнското заседание на Фед, който показа, че политиците искат да видят повече признаци на засилване на икономиката на САЩ преди да увеличат лихвения процент.

Председателят на Фед- Сан Франциско, Джон Уилямс, заяви, че Фед вероятно ще повиши лихвата тази година, но само при положение, че има по- ясни признаци, че инфлацията се е насочила обратно към целевото ниво на банката от 2%.

Спот златото поскъпна с 0,6% до 1 157.89 долара за тройунция, след като първоначално падна до най- ниската си стойност от 18 март до сега на 1 146.75. Американските фючърси върху злато с доставка през август поскъпнаха с 10.9 долара до 1 163.50 долара за тройунция.

Доларът изгуби 0,7% спрямо кошница от основни валути.

През последните седмици щатската валута бе подкрепяна от слабостта на еврото, поради продължаващата несигурност относно съдбата на Гърция в еврозоната.

Членове на еврозоната дадоха на Гърция време до края на седмицата, за да излезе с предложение за мащабни реформи в замяна на заеми, които ще попречат на страната да излезе от европейския валутен блок и да изпадне в икономическа разруха.

Среброто поскъпна с 0,6% до 15.09 долара за тройунция, след като във вторник изгуби 4,4%, достигайки най- ниската си стойност от декември 2014. Паладият нарасна с 0,5% до 650.50 долара за тройунция, след като изгуби 3% до 627.72, достигайки 2- годишно дъно.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)
Коментари: 0