Йордан Цонев: Управляващите създадоха условия за съмнения в стабилността на лева

Според зам.-председателя на ПГ на ДПС промените за ERM-2 не са от компетентността на управляващата коалиция

Йордан Цонев: Управляващите създадоха условия за съмнения в стабилността на лева

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

888 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Създадоха се условия за съмнение в стабилността на българския лев. Преговорите и разговорите по пътя към механизма ERM-2 трябваше да бъдат обсъждани с всички политически сили, за да можем всички заедно да вземем това решение и да застанем пред българския народ с решение, което не подкопава, не внася съмнение и по никакъв начин не разколебава хората в курса на лева. Това доверие беше извоювано много трудно.

Така зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев коментира начина, по който управляващите внесоха законодателните промени, свързани с присъединяването на България към Валутно-обменния механизъм (ERM-2).

Припомняме, че Менда Стоянова и други депутати от ГЕРБ внесоха тихомълком промени в Закона за БНБ, с които на практика държавата се съгласява останалите страни членки на Еврозоната, Дания и ЕЦБ да договорят валутния курс, при който страната ще се присъедини към ERM-2. Поправката беше внесена между първо и второ четене, през преходните и заключителни разпоредби на Валутния закон, което създаде условия да се спекулира за причините, поради които се прокарват измененията.

Поради липсата на адекватно обяснение от страна на управляващите и прикрития начин на действие в обществото се създаде паника за стабилността на лева. Тя бе подета от други организации, които си позволиха да спекулират със стабилността на Валутния борд.

Финансовият министър Владислав Горанов първоначално заяви, че поправката е внесена така, защото е формално изискване на ЕЦБ и няма необходимост да се обсъжда в обществото. Гуверньорът на БНБ Димитър Радев също потвърди, че става въпрос за изискване на ЕЦБ и от поправката няма да произтече промяна на курса.

Това обаче не помогна да се намали напрежението и днес вече Горанов и Радев тръгнаха на консултации с останалите политически партии. Дори се стигна до заявката от страна на финансовия министър, че правителството е готово да с откаже от стратегическата цел да се присъединим към Еврозоната, ако останалите държави не се съгласят да влезем в ERM-2 при запазване на сегашния курс от 1.95583 лева за евро.

„ПГ на ДПС се присъедини като съвносител на въпросното решение. Ние естествено ще го подкрепим. Преди това как се стигна до тези двудневни дебати и какво се случи, та се наложи председателският съвет няколко пъти да бъде свикван и да се работи в режим на дефицит на време и на извънредност. Ще повторя това, което казах от името на ПГ на първия председателски съвет. Обръщам се към ГЕРБ и към Централната банка. Такъв въпрос като Валутния борд, като пътя на България към Еврозоната, не е въпрос от компетенцията на управляващата партия или управляващата коалиция. По простата причина, че по тази тема има консенсус от началото на членството ни в ЕС. По тази тема всички основни политически партии са казали "да". Не само са казали, през годините са правили всички необходими стъпки и са подкрепяли съответните документи, закони, решения, а те са безброй", каза още Цонев днес.

Коментари: 0