Кабинетът одобри над 160 млн. лв. за ремонт на старите руски изтребители

Правителството дори разреши да се сключи договорът със санкционираната AO „РСК „МиГ“ на стойност 46 млн. лв.

Кабинетът одобри над 160 млн. лв. за ремонт на старите руски изтребители
1040 ~ 1 мин. четене
Правителството одобри над 160 млн. лв. без ДДС за ремонт на осем самолета МиГ-29 и десет Су-25. Целта е да се възстанови летателната годност на старите съветски самолети, за да може страната ни да изпълнява задълженията си по Air Policing в единната интегрирана система за ПВО на НАТО (NATINAMDS), като част от ангажиментите на България към Алианса по отношение на охраната на въздушното пространство, пише в мотивите към решението на Министерския съвет.

Ремонтът на изтребителите МиГ-29 ще струва ориентировъчно 81.3 млн. лв. без ДДС. Осигуряването на летателната годност на самолетите ще позволи запазването на придобити отбранителни способности в периода до придобиване на новия тип боен самолет и в транзитния период на усвояването и декларирането му в оперативна готовност, пише още в мотивите.

Изпълнител на ремонта е AO „РСК „МиГ“, която е в списъка на санкционираните руски оръжейни фирми. На днешното си заседание правителството е одобрило не само общата финансова рамка на проекта, но и договора за първия финансов транш на стойност 45.7 млн. лв. По план ремонтът на 8-те МиГ-29 трябва да завърши до края на 2020 г.

За ремонта на Су-25 са предвидени 82.5 млн. лв. без ДДС. Изпълнението на този проект ще позволи възстановяване на летателната годност на самолетите Су-25 и запазване на придобити отбранителни способности в периода до придобиване на новия тип боен самолет и достигането до оперативна готовност за използване на същия за действия по земни/надводни цели – роля „Въздух - Повърхност“.
Подкрепи Economic.bg