Малко известна фирма е на път да детронира Intel

Лидерът в производството на процесори от около 10 години няма силен конкурент в сектора

Малко известна фирма е на път да детронира Intel

Снимка: Unsplash

От над 30 години Intel доминира при производството на процесори – най-важният компонент в компютрите. Лидерството на компанията обаче е застрашено от малко известна фирма, пише американската телевизия Bloomberg.

Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) е създадена през 1987 г. с цел да произвежда чипове за компаниите, на които не са им достигали пари да си направят собствени заводи. Тази тактика по онова време е била остро отхвърлена от основателя на AMD Джери Сандърс. „Истинските мъже имат фабрики”, заявил той на една конференцията.

Днес обаче присмехът от страна на големите производители е заместен от завист, тъй като заводите на TSMC са се разраснали дотолкова, че оспорват лидерството на Intel в процесорната индустрия за 400 млрд. долара. Освен това тайванската фирма беше избрана от производителя AMD за партньор в производството на най-модерните му процесори.

Заплахата от страна на TSMC спрямо Intel представлява фундаментална промяна в индустрията с производство на процесори и вероятността за промяна на статуквото става все по-голяма, тъй като компания след компания наемат тайванската фирма да им произвежда чиповете, които те проектират. С TSMC вече работят компании като Apple, Qualcomm, AMD и Ampere Computing. Много поръчки позволяват на тайванския производител да трупа знание как да създава най-малките, най-ефективни и най-мощни чипове във възможно най-големи количества.

Според Рене Джеймс, бившият председател на Intel, която сега оглавява стартъпа Ampere Computing, ситуацията малък производител като TSMC да оспорва лидера в сектора се наблюдава веднъж на половин век. Нейната фирма също преследва Intel по петите.

От десетилетие Intel не е имала голяма конкуренция на пазара с процесори, а нейната 90-процентен дял от общите приходи в сектора отново ще осигури рекордни резултати на компанията тази година. Конкурентите обаче са окуражени от вероятността TSMC да измести Intel от лидерската позиция – миналата година тайванската фирма за първи път за кратко изпревари Intel по пазарна стойност.
Коментари: 0