Имотният пазар във Великобритания расте въпреки Brexit

Изключение е жилищният сектор в Лондон

Имотният пазар във Великобритания расте въпреки Brexit
Бумът на имотния пазар в Лондон върви към охлаждане заради Brexit, но не такова е положението в останалите части на Великобритания, където до голяма степен споразумението няма да повлияе върху ръста на сектора, пише Bloomberg. Докато цените на жилищата в столицата са се повишили едва с 1.7% след гласуването през юни 2016 г., тези в Бирмингам, вторият по големина град в страната, са скочили с почти 15%, според Hometrack. Манчестър отчита увеличение от 14%. Единственият град, в който стойностите са паднали през последните две и половина години, е Абърдийн.

"Домакинствата в регионалните градове все още се възползват от ниските лихви по ипотеките и повишаването на заетостта, за да увеличат разходите за жилища, като отслабват несигурността около икономическите перспективи", каза Ричард Донъл, директор на отдел „Изследвания“ в Hometrack. "Отстъпките от офертните цени в регионите продължават да намаляват, което предполага по-нататъшен натиск върху повишаването на цените в близко бъдеще", обясни той.

Областите не се изправени пред необходимостта да се справят с проблемите на достъпността и налагането на държавни такси в същата степен като Лондон, където забавянето, което вече е в ход, се засилва от несигурността около бъдещите отношения на Великобритания с Европейския съюз, допълва Донъл.

Цените на жилищата в столицата са нараснали с 84% от 2009 г. насам, като изпреварват ръста на заплатите. Това означава, че средният лондончанин сега се нуждае от 14,5 пъти по-голям годишен доход, за да си купи дом.

Тези фактори, съчетани с по-строги критерии за кредитиране и икономическа и политическа несигурност, доведоха до намаляване на продажбите на жилища в Лондон с близо една пета от 2014 г.
Коментари: 0