Нова инвестиция на Accedia ще разкрие 120 работни места

Днес икономическият министър Емил Караниколов връчи три сертификата за инвестиции на стойност над 36 млн. лв.

Нова инвестиция на Accedia ще разкрие 120 работни места

Снимка: Министерство на икономиката

2342 ~ 1 мин. четене
Българската IT компания Accedia получи сертификат за инвестиция клас „А“ от министъра на икономиката Емил Караниколов. Той се дава за проект на стойност 720 000 лева, в рамките на който е предвидено разкриването на 120 работни места. 

Средствата са осигурени чрез собствено финансиране и ще бъдат инвестирани в разработка на уеб базирани, мобилни и настолни софтуерни приложения. Като част от този проект се включва и разработването на собствен продукт, който компанията ще предлага на пазара. 

Освен на Accedia сертификати днес получиха още две фирми - „Бер-Хелла Термоконтрол” ЕООД и „Турбо Гарант“ ЕООД. 

Първата получи сертификат за приоритетен инвестиционен проект – за „Изграждане на ново производствено предприятие с цел разширяване на капацитета за производство на уреди за обслужване и управление на климатични инсталации”. Инвестицията е изцяло за придобиване на нови дълготрайни материални активи на стойност 31 619 130 лв. С проекта се предвижда разкриването на нови 250 работни места.

„Турбо Гарант“ ЕООД пък получи сертификат клас „А“ за инвестиционен проект за изграждане на сервизна база за ремонт на турбокомпресори. Размерът на инвестицията възлиза на 4 005 000 лв.

Сертификатите се връчват по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). През 2018 г. досега са били сертифицирани 23 проекта на обща стойност 800 млн.лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места. 

Подкрепи Economic.bg