България призова Русия да освободи украинските кораби

Очакваме Русия да зачита свободата на преминаване през Керченския пролив, се казва в позицията на Съвета по сигурността към МС

България призова Русия да освободи украинските кораби

Снимка: Министерски съвет

Съветът по сигурността към Министерския съвет проведе днес заседание под ръководството на министър-председателя Бойко Борисов. Приета беше позиция на Съвета по сблъсъка между украински и руски кораби в района на Керченския пролив и Азовско море.

В позицията се посочва, че опасното нарастване на напрежението в Азовско море през последните дни е довело до задържане на украински кораби и техните екипажи, както и до раняване на украински военнослужещи. Съветът по сигурността счита, че тези действия от страна на Руската федерация са недопустими. 

„В интерес на всички е Руската федерация и Украйна да проявят сдържаност, а напрежението да бъде преодоляно с диалог. Призоваваме руските власти да освободят незабавно задържаните плавателни съдове и техните екипажи. Очакваме Руската федерация да зачита свободата на преминаване през Керченския пролив в съответствие със задълженията на руската страна съгласно действащото международно право“, пише още в позицията. 

Съветът по сигурността към МС ще продължи да следи внимателно ситуацията, включително в тясно сътрудничество с партньорите в ЕС и НАТО, съобщават от правителствената пресслужба.  

Припомняме, че на 25 ноември три кораба на Военноморските сили нарушиха правилата за преминаване от Черно в Азовско море в Керченския пролив, като не обърнаха внимание на предупрежденията на руските патрулни кораби. Това доведе до използване на оръжие и трима украинци бяха леко ранени, а корабите им задържани. 

Коментари: 0