Къде са най-печелившите компании?

Бизнесът изнесъл 221 млрд. долара в данъчни убежища през 2015 г.

Къде са най-печелившите компании?

Международни компании от 26 развити страни, в съответствие с данъчните документи, са получили 43,7 млрд. долара печалба в Бермудските острови, тяхното население е по-малко от 65 хил. души. За сравнение фирмите в Китай са спечелили 36.4 млрд. долара през 2015 г., а това е втората най-голяма икономика в света, сочат данните на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD).

"Постоянно високо ниво на инвестиционните потоци насочени чрез офшорни финансови центрове, а също и показателите за доходите, регистрирани в тези юрисдикции, подчертават спешната необходимост от единни данъчни и инвестиционни политики в световен мащаб", се казва в изявление на UNCTAD.

В същото време, според изчисления на UNCTAD, през миналата година офшорните финансови потоци намаляват до 221 млрд. долара в сравнение с 233 млрд. долара през 2014 г., пише The Wall Street Journal. Компании са вложили тези средства през миналата в страни с ниски данъчни ставки. Експертите отбелязаха рязък спад през последното тримесечие на миналата година и го обясняват със затягането на данъчното законодателство в страни като Люксембург и Холандия.

Експертите също така отбелязват повишената активност на компаниите от развиващите се страни в "данъчните убежища". По този начин през 2010-2014 г. 65% от инвестициите в Каймановите и Вирджинските острови се падат на компании от Хонконг, Китай, Русия и Бразилия, докато делът на американски фирми, представлява едва 21%.

Прехвърлянето на средства между различни юрисдикции от компаниите с цел да пестят от данъци остават "ключов проблем за политическите лидери", се посочва в доклада на ООН.

Коментари: 0