Къде въздухът в България е най-мръсен?

Страната ни е на второ място в света по смъртност на глава от населението заради мръсен въздух

Къде въздухът в България  е най-мръсен?

Снимка: Economic.bg

Над 300 000 души умират на година в Европа от белодробни заболявания, вследствие на контакта със замърсен въздух. Основен фактор за хроничните белодробни заболявания е повишеното ниво на фини прахови частици, които водят до онкологични и сърдечно-съдови заболявания.

Според данни на Световната здравна организация (СЗО) България се нарежда на второ място по смъртност на глава от населението заради мръсен въздух. Преди нас е Украйна, а на трето и четвърто място Беларус и Русия. 

През първите три месеца на годината най-високи стойности на замърсяване са отчетени в София и Пловдив. В столицата между 800 и 900 души на година умират от болести, причинени от мръсния въздух, показват още данните на СЗО, цитирани от bTV. Само за месец в София се регистрират 14 000 автомобила. Най-често завишени стойности на фини прахови частици се измерват в кварталите "Павлово", "Хиподрума", "Дружба" и "Надежда". 

Рекордни нива на замърсеност на въздуха бяха отчетени във втория по големина град в България - Пловдив през януари. Там се оказва, че основен замърсител не са автомобилите, а печките на твърди горива. Това е причината, поради която замърсяването в Пловдив има сезонен характер. Общината спечели 95 хил. евро финансиране от европейските фондове, с които до 2028 г. ще бъде изработена програма за драстично ограничаване на замърсяването на въздуха.

Сред останалите български градове, в които фините прахови частици са над нормите, са Видин и Русе. Проблемите с чистотата на въздуха в Русе са от години. Хроничните замърсявания от прахови частици са от автомобили и промишлени производства. Най-високите са нормите през зимата заради битовото отопление. 

Българските градове, които могат да се похвалят с по-чист въздух, са Добрич, Девня, Пирдоп, където няма превишаване на допустимите норми. 
Коментари: 0