Как да спасим намокрения смартфон

Има какво да се направи, ако реагирате бързо

Как да спасим намокрения смартфон

Снимка: Pixabay

5628 ~ 2 мин. четене

Днес не можем да си представим и ден без своя смартфон. Но често с апаратите се случват инциденти, защото ги държим постоянно в ръка, в джоба или на удобно място.

Сред най-честите повреди е намокрянето. 

И така, какво да правим, ако се окаже че ценния ни телефон падне във ваната, дъжда го намокри или сме го изпрали с любимите си дънки? За щастие има какво да се направи, преди да е станало твърде късно.

Ето няколко съвета от Digital Trends и Digital.bg за това кaкво да правим ако намокрим смартфона си:

1. Бързо извадете телефона от течността. Колкото по-бързо направите това толкова по-добре.

2. Изключете телефона.

3. Премахнете калъфа и батерията, ако е възможно. За съжаление днес повечето телефони не позволяват да се извади батерията им.

4. Извадете SIM картата и я подсушете внимателно. Ценните данни, които се съхраняват на нея може да са оцелели въпреки че телефона ви е бил намокрен.

5. Премахнете и други компоненти ако е възможно – MicroSD карти, слушалки и всичко друго, което е включено или добавено към вашия смартфон. Много телефони не позволяват на своите собственици лесно да ги отварят и да видят какво има вътре, но ако вашия може да се отвори без да анулирате гаранцията си, чувствайте се свободни да го разглобите, колкото е възможно повече, за да го подсушите по-лесно.

6. Започнете с леко разклащане на телефона, за да премахнете повърхностната влага. След това, вземете една кърпа и попийте толкова влага, колкото можете, особено в кухините на телефона. Не бършете твърде рязко и не използвайте сешоар, или други уреди, които могат да нагреят компонентите, при прекомерна температура може допълнително да увредите вашия смартфон.

Ако решите може да поставите телефона си в купа с ориз или със силициев диоксид (пакетчетата, които се слагат в кутиите за обувки и новите чанти). Оризът и силициевия диоксид ще абсорбират останалата  влага и ще подпомогнат на процеса на изпаряване.

7. Бъдете търпеливи. Независимо кой метод за сушене изберете, оставете телефона си от 24 до 48 часа, преди да го сглобите отново и започнете да използвате.

Подкрепи Economic.bg