Как се движи биткойнът срещу златото на световните фондови борси

Криптовалутите са силно волативни, предупреждават експертите

Как се движи биткойнът срещу златото на световните фондови борси

В последното тримесечие на 2018 година световните фондови борси се сринаха с темпове, близки до тези през 2009 година, когато световната икономическа криза бе във вихъра си. Тази негативна корекция на пазарите бе перфектната проверка на тезата дали криптовалутите, начело с биткойн и етериум, могат да послужат като сигурно убежище за парите и спестяванията на хората и бизнесите. 

През 2017 и 2018 година криптовалутите бяха многократно наричани „дигитално злато“, а процесите, по-които се създават и търгуват криптовалутите, бяха сравнявани с тези на златото.

Всичко това сочи, че крипто света трябва да покачи стойността си през последните 3 месеца, но това не се случи. Единственото нещо, което качи стойността си през тези месеци, бе златото.

Основната причина, поради която прилика между биткойн и златото не съществува, е волатилността. Криптовалутите са почти напълно нерегулирани и като така силно волатилни. Това ги прави непредсказуема инвестиция, която се крепи единствено на вярата на хората, че тези дигитални пари са ценни. Ако цената им трябваше да се базира единствено на сделките, които се извършват с тези криптовалути, то тяхната стойност би била значително по-ниска. 

Златото е много по-плавно в ценовите си движения. То е утвърдено от хилядолетия, като ценно средство за съхранение на стойност и макар и с по-бавни темпове, реагира стабилно в положителна посока, когато има криза на пазарите.

В потвърждение, графиката показва цената на биткойн спрямо цената на златото и движението на основния икономически индекс
NASDAQ.


Както ясно се вижда от графиката, цената на биткойните падна дори по-бързо от спада на индекса, докато златото, макар и с бавни темпове, качи стойността си. Корелацията в движението на индекса NASDAQ и на Bitcoin е 0.69, или иначе казано, в голям процент от случите, спадът на индекса води до спад на дигиталната валута. В същото време цената на златото се е покачила с 9.4%.

Поведението на играчите на пазара на криптовалутите е също много по-различно. Много от тях реагират спекулативно, т.е. купуват или продават, големи количества спрямо пикови движения на пазара. Това дългосрочно недоверие, кара Биткойна, а и целия пазар на криптовалути, да се влияе много повече от златото, което се търгува предимно като дългосрочен актив.

Коментари: 0