Как става гласуването с машина (видео)

За първи път на избори в България ще има толкова много устройства

Как става гласуването с машина (видео)
Автор: Economic.bg

За първи път на избори в България ще има машини за гласуване в 9390 секции с по над 300 гласоподаватели. Устройствата ще бъдат доставени по местата им в събота, а всяко от тях ще бъде активирано от член на комисията в началото на изборния ден.

Парламентарни избори 2021

Човек може да прецени лично как да гласува – дали чрез хартиена бюлетина, или пък на машина. Ако реши да направи това електронно, трябва да заяви желанието си пред избирателната комисия. Тогава неин член ще му предостави карта, с която да активира е-бюлетината.

Електронната бюлетина изглежда по същия начин като хартиената. Тя може да бъда разгледана с бутоните в долната част на екрана, които отвеждат към следваща/предишна страница. 

Маркирането на желаната партия и преференциален кандидат или „Не подкрепям никого“ става чрез докосване на екрана. Ако сте сбъркали, е достатъчно просто да отбележите друго квадратче (за партия) или кръгче (за кандидат). 

След това маркирайте полето „преглед“ и ако вече сте сигурен в избора си, натиснете „гласуване“.

За повече яснота от Централната избирателна комисия са изготвили видео, в което е обяснено точно как става гласуването с машина.

Проверката на машините приключи още в края на миналата седмица, като няма открити несъответствия с Изборния кодекс.

Списъкът с местата, където ще има машини за гласуване, може да намерите ТУК.

Коментари: 0