Какво да очакваме от иновациите в смартфоните тази есен?

Тази година ще донесе модернизации и подобрения на вече доказани решения, но и някои невероятни и чисто нови продукти

Какво да очакваме от иновациите в смартфоните тази есен?

Снимка: Озон Ентъртеймънт

1448 ~ 4 мин. четене
Автор: Озон Ентъртейнмънт

Производителите на смартфони продължават с иновациите. Тази година ще донесе модернизации и подобрения на вече доказани решения, а също така можем да очакваме и някои невероятни, чисто нови продукти.

Нека видим с какво новите телефони ще ни изненадат през следващите месеци. Най-вече с още по-добри дисплеи, камери и процесори. Вече сме свикнали с това. От време на време обаче се появяват нови мобилни устройства с много смели експериментални функции. Разбира се, някои от тях проработват и успяват да спечелят популярност, а други остават в сянка, без да предизвикат очаквания интерес от страна на потребителите.

Сега ще разгледаме технологичните иновации, които имат шанса да спечелят голяма популярност през 2020 г. и да се задържат на върха дълго време. Веднага бързаме да подчертаем, че тези решения със сигурност ще направят новите смартфони още по-практични и ще внесат допълнително удобство при ежедневната им употреба.

Скрита селфи камера

На пазара се появяват все повече безрамкови смартфони, чийто дисплей заема почти цялата предна част на устройството, а краищата на рамката са почти незабележими. Най-голямото предизвикателство за получаване на равномерна повърхност на екрана е разположението на предната селфи камера и светлинния сензор. Като цяло, производителите се опитват да ограничат пространството, заето от модула на камерата. В резултат на това започват да се появяват смартфони, чийто дизайн дава възможност да се запази целият екран, благодарение на саморазширяваща се камера, разположена в горната част на смартфона. Тази технология се използва по-специално в OPPO Reno 2 и Huawei P smart Pro.

Сега има и нова идея, която все още е в етап на разработка и тя включва предна камера, скрита под дисплея. По време на снимане горната част на сензора на камерата става прозрачна, за да подсигури достъп до светлина на невидимия обектив.

Камера под екрана

Samsung, Huawei и Xiaomi официално работят по тази технология. Може да се предположи, че първите телефони с камера, скрита под екрана, ще влязат в продажба в близко бъдеще и тази иновация ще придобие голяма популярност с течение на времето.

По-добри визуализации

Всички сме наясно, че скоростта на хардуера се определя от неговите компоненти – процесора, RAM и графичния модул. Затова и впечатлението ни за това дали смартфонът работи безпроблемно, може да бъде значително повлияно от скоростта на опресняване, т.е. от това колко кадъра в секунда се показват на екрана.

Досега стандартът сред мобилните устройства са дисплеите с честота 60 Hz. Но първите устройства с честота на опресняване от 90 или дори 120 Hz вече започват да се появяват на пазара (става дума за смартфоните Samsung Galaxy S20, S20 + и S20 Ultra). До този момент само геймърските смартфони са имали честота, по-висока от 60 Hz, но сега все повече и повече водещи производители използват или планират да използват подобна в своите водещи модели. По-високата честота означава по-гладка анимация, което е особено важно в игрите (движението на знаците няма да бъде размазано), както и при работа с менюто на телефона (с бързо превъртане елементите ще са абсолютно добре четими). Недостатъкът на високата честота е допълнителното натоварване на процесора, което означава, че батерията ще се изтощава по-бързо.

По-мощни батерии

Бързото изтощаване на батерията на мобилните устройства все още продължава да бъде голям проблем. Класическите телефони (преди ерата на смартфоните) можеха и разбира се, още могат, да издържат около седмица с едно зареждане. Съвременните устройства имат огромен потенциал, но засега най-често издържат само един ден с едно зареждане.

За щастие, производителите се опитват по някакъв начин да решат този проблем, както по отношение на по-евтините, така и що се отнася до топ моделите. Най-новите телефони са оборудвани с големи акумулаторни батерии, които могат да работят до два или дори три дни без зарядно устройство (например Xiaomi Redmi 8A). Но всичко това е при условие, че устройството не използва най-високите настройки на графиката и производителността, които консумират най-много енергия.

Литиево-йонните батерии имат свои собствени технологични ограничения и едва ли можем да очакваме да издържат по-дълго. Въпреки това Samsung работи върху смартфон с графенова батерия, който ще има много по-дълъг живот и може да бъде напълно заредена в рамките на половин час.

Гъвкави екрани

Сгъваемите смартфони са най-зрелищната технологична иновация, която прикова вниманието на потребителите през последните месеци. На пазара вече се предлагат сгъваеми модели като Samsung Galaxy Fold, който има 7.3″ дисплей, Infinity Flex и Galaxy Z Flip.

Легендарният Motorola RAZR също се появи в нова гъвкава версия. На пръв поглед изглежда като много популярния преди време флип телефон. При разгъване устройството предлага 6.2″ извит дисплей с Flex View.

Безспорно можем да очакваме и дебюта на още нови сгъваеми смартфони, например от марките Huawei и Xiaomi.

5G - една от най-очакваните иновации на мобилния пазар

Наследникът на 4G мобилния стандарт, новият 5G, е една от най-очакваните иновации на мобилния пазар. Той осигурява по-бърз трансфер на данни, висока надеждност и много ниска латентност. Моменталното мулти-гигабайтно прехвърляне на файлове ви позволява да се наслаждавате на 4K поточно предаване и работа, а също и на игра в облака с невиждана лекота. 5G със сигурност ще насърчи развитието на интелигентни домове, автономните превозни средства и индустриалната автоматизация.

Подкрепи Economic.bg