Какво предстои, за да влезе в сила сделката за Brexit

В Брюксел посланиците на страните-членки на ЕС започнаха да разглеждат търговското споразумение с Великобритания

Какво предстои, за да влезе в сила сделката за Brexit

Мишел Барние, главен преговарящ за ЕС по Brexit

Снимка: БТА

2927 ~ 2 мин. четене

След месеци на преговори между Европейския съюз и Обединеното кралство най-накрая, в навечерието на Коледа, бе постигната търговска сделка за Brexit. За да влезе в сила споразумението обаче то трябва да бъде ратифицирано и от двете страни, което Euronews обяснява, може да отнеме и години.

Търговско споразумение по Брекзит

Постоянните представители на 27-те страни членки на ЕС вече започнаха да разглеждат търговското споразумение с Великобритания.

Страните членки на ЕС започват да разглеждат 1246-те страници на споразумението между ЕС и Великобритания и ще продължат с тази трудна задача през следващите няколко дни“, заяви в петък Себастиан Фишер, говорител на германското председателство на ЕС.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние ще информира постоянните представители за преговорите.

Лондон пък свика заседание на парламента за 30 декември. Отхвърлянето на споразумението е малко вероятно, предвид високия залог и недостига на време, пред които са изправени всички страни преди изтичането на преходния период след Brexit на 31 декември.

Европейският парламент също ще трябва да даде разрешение, но това може да стане едва през 2021 г., което означава, че поне на първо време (според предложение на ЕК - до 28 февруари) търговското споразумение ще се прилага като временна мярка.

Европейският парламент ще разгледа сделката, но евродепутатите няма да могат да я изменят. Те обаче ще могат да отхвърлят сделката, ако не им е по вкуса.

Манфред Вебер, лидер на Европейската народна партия, която е най-голямата политическа група в Европарламента, заяви пред Euronews, че на членовете на ЕП трябва да се даде време да прегледат всяко споразумение.

Няма да подпечатваме резултата. Ще имаме сериозна дискусия, оценка на същността на споразумението и след това ще вземем решението си. И това отнема време. Демокрацията се нуждае от време“, коментира той.

След ратификацията идва прилагането на споразумението, което ще донесе вероятни смущения по границите, както вече наблюдаваме поради COVID-19. Потенциални търговски спорове през следващите години може и да предоговорят условията около Brexit в бъдеще.

Споразумението позволява свободна търговия със стоки без мита и квоти, определя области на сътрудничество като сигурността и правосъдието, както и правила по редица проблеми като защитата на личните данни.

Подкрепи Economic.bg