Изолацията на Великобритания показа хаоса на „твърдия“ Brexit

Британски супермаркети предупредиха за проблем с доставките на някои храни

Изолацията на Великобритания показа хаоса на „твърдия“ Brexit

Снимка: БТА

Франция преустанови транспортните връзки с Великобритания, след като в южна Англия се появи нова мутация на COVID-19. Това създаде хаос и напрежение и ясно показа какво ще се случи, ако не бъде постигната сделка по Brexit. Обединеното кралство и Европейският съюз имат по-малко от десет дни, за да постигнат сделка. В противен случай се преминава към т.нар „твърд“ Brexit.

Десетки страни от Европа и света спряха полетите до Острова заради заразата, а френското правителство обяви 48-часова забрана на шофьорите да използват фериботни и железопътни маршрути от и до Англия.

Междувременно британски супермаркети и експерти по доставките предупредиха за потенциален недостиг на някои продукти, ако френските ограничения скоро не бъдат облекчени.

Една от големите вериги супермаркети, Sainsbury's, заяви, че е складирала достатъчно продукция, за да не остави британците без вечеря за Коледа.  От там обаче предупредиха за опасност от недостиг на някои пресни плодове и зеленчуци, ако ситуацията не се подобри скоро.

Ако нищо не се промени, през следващите дни ще започнем да забелязваме липси по щандовете на марули, карфиоли, броколи, цитрусови плодове – всички те се внасят от ЕС по това време на годината", се казва в изявление на Sainsbury's, цитирано от CNN.

„Надяваме се, че Великобритания и френското правителство могат да стигнат до решение, което да дава приоритет на доставките на хранителни продукти“, казват още от веригата супермаркети.

Tesco също предупреди за недостиг на някои пресни плодове и зеленчуци заради затруднените доставки. Премиерът Борис Джонсън се опита да успокои обществените страхове на пресконференция в понеделник, заявявайки, че е разговарял с френския президент Еманюел Макрон и че двете страни работят за бързо намиране на решение.

От индустрията на замразените и охладени продукти успокояват хората, че няма място за притеснение, защото веригите са били добре снабдени преди празниците. „Както разбрахме през март, най-голямата причина за изчерпване на продуктите по рафтовете беше презапасяването“, казват от бранша.

Януари месец ситуацията може да се влоши още повече за Великобритания, тъй като на 31 декември изтича преходният период по Brexit. Дотогава трябва да бъде постигната сделка за излизане от Блока, която изглежда все по-непостижима, след като бяха изпуснати всички крайни срокове за нейното постигане.

По-рано този месец Honda беше принудена да спре производството за три дни в голям завод в Англия, тъй като доставките на части бяха забавени. Това беше поредният знак за потенциалните поражения, които може да нанесат забавените доставки. В понеделник компанията заяви, че започва да следи ситуацията със затворените френски граници отблизо, но не очаква тя да окаже влияние върху производството.

Коментари: 0