„Калашников“ разработи нов мотор за кортежа на Путин

Машината е едноместна и може да вдига до 250км/ч

„Калашников“ разработи нов мотор за кортежа на Путин
Автор: Вероника Тонева
Руският концерн „Калашников“ разработи специален мотоциклет „Иж“, който е предназначен за ескорта на президента Владимир Путин. Машината е едно от постиженията, които бяха представени на Путин по време на изложението „Русия, устремена към бъдещето“ в Москва.

Моторът, представен на щанда на корпорация "Ростех", е част от проекта "Кортеж" за проектиране и изработване на техника за превоз на първите лица на държавата, съобщи ТАСС. Освен мотоциклета, в проекта са заложени създаването на лимузина, седан, ван и SUV. Новият мотор трябва да замени машините на BMW, които бяха използвани досега за ескорт на важни лица.

Двигателят на мотоциклета е с мощност от 150 к.с и може да вдига до 250 км/ч. Теглото на машината е 500 килограма. В момента моторът се тества, а пускането на първата партида е насрочено за началото на следващата година.

По-рано тази година „Калашников” представи електрически мотоциклети, предназначени за полицията в Москва. Концертът разработва и специално мотори за руската армия, които трябва да бъдат приети на въоръжение през 2019 година.
Коментари: 0