Каталуния се подготвя за независимост от Испания

Властите в Мадрид обаче са категорични, че няма да позволят референдум, който заплашва целостта на страната

Каталуния се подготвя за независимост от Испания
1444 ~ 1 мин. четене

Депутатите от каталунската коалиция „Заедно „За” и „Кандидати за народно единство” внесоха в понеделник в местния парламент законопроект, с който планират да организират референдум за независимост на Каталуния, информира агенция ТАСС. Към момента Каталуния е автономна област на Испания.

От 1 август каталунският парламент излиза във ваканция. Така проектозаконът ще бъде разгледан след 16 август, когато депутатите ще се върнат на работа. Документът беше официално представен на 4 юли. В него се говори, че властите на Каталуния могат да обявят независимост на автономията в рамките на 48 часа, ако на референдума надделеят поддръжниците на отделянето от Испания. В случай, че мнозинството гласува за оставане на автономната област в рамките на кралството, властите в Каталуния ще обявят нови местни избори.

През последните години в автономната област, която се намира в североизточната част на Испания, значително се засилват сепаратистките настроения. На 6 октомври миналата година местният парламент одобри резолюция за провеждане на референдум за излизане от състава на Испания. След това конституционният съд анулира действието на резолюцията. Въпреки това обаче в началото на юни лидерът на автономията Карлес Пучдемон обяви, че референдум за независимост ще бъде проведен на 1 октомври. Въпросът, който каталунските власти планират да бъде гласуван на референдума ще е следният: „Искате ли Каталуния да стане независима държава с републиканска форма на управление?”.

Същевременно властите на Испания заявяват, че няма да позволят да се проведе референдум, който посяга на единството и целостта на кралството.

Подкрепи Economic.bg