По магистралите на Северна Корея

Едва ли ще ви се стори странно, че по тях рядко може да видите коли

По магистралите на Северна Корея
45342 ~ 2 мин. четене

Пътуването по магистралите в Северна Корея е голямо преживяване, тъй като позволява да се види ежедневието на хората в страната извън най-строгия контрол в столицата Пхенян. Магистралите свързват основните градове и по тях рядко могат да се срещнат автомобили.

Това създава много странна атмосфера, тъй като пътищата са толкова големи, че на тях спокойно може да каца самолет, но почти няма автомобили. И, разбира се, настилката има много неравности и дупки.

Когато пътувате организирано в Северна Корея, всичко е планирано до най-малката подробност, дори спирките за ползване на тоалетна.

А на някои от местата за почивка се чувствате като по средата на нищото, разказва фотографът Ерик Лафорг, който е запечатал пътуването си по магистралите на Северна Корея.

Тук виждате натоварено движение  - една кола и велосипедист.

Да, тук е напълно нормално да карате велосипед на магистралата. И без това коли няма.

Платната са толкова широки, че може да каца самолет.

Има забрана в столицата Пхенян да влизат мръсни превозни средства, затова след дълго пътуване по магистралата, автобусите с чужди туристи трябва да бъдат измити и после да влязат в столицата.

На тази снимка се вижда дете, което пасе гъски край магистралата. Понеже няма никакво движение, хората често ползват пътищата за разнообразни дневни занимания. Дори разходки.

Или децата да си играят.

В средата на нищото е предвидена спирка за туристите в магазин, от който могат да си купят алкохол.

Лафорг споделя, че е рядкост да срещнеш кола по магистралата в Северна Корея, но бил удивен да срещне именно американски джип Хамър.

Това пък е щанд за сувенири на магистралата. Една ябълка се продава за 1 евро, но това са единствените свежи плодове, които фотографът споделя, че е хапнал в страната.

По цялата магистрала към границата с Южна Корея могат да се видят тези огромни циментови блокове. Идеята е, при евентуална американска инвазия, те да бъдат бутнати на пътя, така че да попречат на нашествениците.

Работници запълват дупките на пътя.

Подкрепи Economic.bg