Бивш акционер в „Газпром“: Путин е най-богатият човек в света

Според американския финансист Уилям Браудър състоянието на руския президент е 200 млрд. долара

Бивш акционер в „Газпром“: Путин е най-богатият човек в света

Основателят на Amazon Джеф Безос и съоснователят на Microsoft Бил Гейтс вероятно са метафорично спрягани за най-богатите хора в света. Истинският лидер всъщност може да е Владимир Путин. Това заяви ръководителят на инвестиционния фонд Hermitage Capital Уилям Браудър в юридическата комисия към сената на САЩ, която разследва руската намеса в американските избори.

Според него богатството на Путин е стойност 200 млрд. долара, повече от богатството на двамата милиардери взети заедно. Изданието Newsweek пише, че компанията на Браудър някога е била най-големият инвеститор в Русия и американският финансист е бил акционер в „Газпром”, "Сгуртунефтегаз" и други руски държавни предприятия през 90-те години.

По това време Путин е твърдял, че е сключил сделка с руски бизнесмени, което го е превърнало в "най-богатия човек в света". Личното богатство на Путин е предмет на интензивни дебати и спекулации през последните години.

Newsweek съобщава, че според официалния формуляр на активите на Путин - задължително публично оповестяване за всички руски държавни служители - той печели 133 000 долара годишно и има скромен апартамент в Москва.

Миналата седмица Безос за кратко стана най-богатият човек в света, в резултат на скока в цената на акциите на Amazon, преди да се появи тримесечният отчет за печалбата на електронния търговец на дребно. Акциите обаче по-късно поевтиняха и отново поставиха Гейтс на върха. Към днешната дата състоянието на Безос в активи е 87.2 млрд. долара, а на Гейтс над 90 млрд. долара. 

Коментари: 0