Кирил Ананиев не изключва възможността да бъде сменен

Част от министрите в кабинета са готови с оставките си

Кирил Ананиев не изключва възможността да бъде сменен

Снимка: Красимир Свраков

600 ~ 2 мин. четене

Част от министрите от кабинета "Борисов 3" са готови да подадат оставка, ако това се налага или ако тя им бъде поискана от министър-председателя. Това става ясно от изказванията на голяма част от тях преди влизането им в Народното събрание за гласуване на петия вот на недоверие.

„Винаги съм готов с оставка“, каза правосъдният министър Данаил Кирилов пред Народното събрание и продължи: „Вие знаете колко укори понасяме и на какви претенции отговаряме. Колкото ставаш по-добър, толкова по-високи са изискванията. Причината е резултат на това, че справедливост вече има", коментира той. "Укорът е от тия, които искаха румънския модел. Хем искахме справедливост в точното прилагане на закона, хем справедливостта не ни понася“.

Кирилов подкрепи действията на главния прокурор Иван Гешев и заяви, че акцията в президентството е същата като онези в министерствата и кметствата. Именно акцията в президентството предизвика масово недоволство сред гражданите и даде началото на протестите с искане за оставка на цялото правителство и на главния прокурор Иван Гешев.

Здравният министър Кирил Ананиев не изключи възможността да бъде сменен, но уточни: „Не е важно кой министър сменят, а да се изпълнят поетите ангажименти от правителството“. На въпрос дали този екип ще спечели доверието на хората на площада, Ананиев заяви, че с програмата, която ще уточнят партньорите ще се набележат най-важните мерки в това число и социалните.

„Няма изявено от тях искане за мерките. Считам, че ще дойде момент и ще се седне на масата и ще се прецени“, каза още Ананиев. Той отчете, че до този момент протестиращите не са пожелали да седнат на масата на преговорите, но ако го пожелаят, ще стане.

Вчера министърът на икономиката Емил Караниколов, на който министър-председателя поиска оставката преди дни, но така и не се стигна до нейното официално депозиране, също обяви, че е готов да поеме политическа отговорност.

„Ние сме заявили ясна позиция, че сме готови да подадем своите оставки. В Министерството на икономиката работят експерти, те са в изключително добра кондиция. Не считам, че икономиката на България преди коронавируса беше в тежко състояние. Напротив - ръст на заплатите, рекорден брутен вътрешен продукт, рекорден износ за България“, посочи икономическият министър по повод поисканите оставки както на него, така и на финансовият министър и на вътрешния.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров обяви, че е от отбора на премиера. „Брoйтe мe oт oтбoрa нa прeмиeрa. Спокоен съм за всички постове, които се раздават и вземат от министър-председателя. Аз съм от неговия отбор и ако съм му нужен в парламента, ще съм там, каза Емил Димитров.

Вчера обаче финансовият министър Владислав Горанов заяви, че няма причина да подава оставка. Той изтъкна присъединяването на България към Банковия съюз и "чакалнята" на еврозоната, за които той, заедно с гуверньора на БНБ, работиха активно последните две години.

Подкрепи Economic.bg