Кирил Ананиев поиска оставката на управителя на Здравната каса

Здравният министър е ядосан, че Камен Плочев е признал за огромни \"скрити\" задължения на здравната каса

Кирил Ананиев поиска оставката на управителя на Здравната каса
Здравният министър Кирил Ананиев е поискал оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев, предава БГНЕС. Причината е, че Плочев е изпратил до председателя на парламента с копие до парламентарните групи и в което той твърди, че има прогресираща тенденция към нарастване на задълженията на България към други държави членки на ЕС за предоставени на български осигурени лица обезщетения в натура за здравни услуги зад граница.

Тези задължения, пише в писмото си Плочев, са на стойност към началото на 2018 г. от 271.3 млн. лв. и представляват задължения на НЗОК към чужди здравни фондове. Към 31 януари 2018 г. просрочените задължения, т.е. тези, които не са платени в уговорения срок, възлизат на 133.6 млн. лв., а към 31 декември 2018 г. техният размер се очаква да бъде 207.3 млн. лв.

Тези задължения на практика са "скрит" дефицит на Касата, който не се включва при правенето на годишния ѝ бюджет. Задълженията се трупат, а понякога това води до невъзможност на пациенти да се лекуват в болници в чужбина, които вече не желаят да работят с българската НЗОК, защото не им плаща.

Поради тази причина Плочев е поискал да бъде актуализиран бюджетът на Касата и да се предвидят целеви субсидии от държавния бюджет за изпълнение на тези задължения, като изчисления от него необходим допълнителен ресурс за заплащане на исковете със срокове на плащане преди 1 януари 2019 г. възлиза на 140 млн. лв.

По думите на здравния министър, Плочев е обещал да си подаде оставката тъй като министърът го е упрекнал в лъжа. Според Ананиев твърди, че в началото Плочев е отричал да е писал това писмо, а след това е казал, че е възможно да го е подписал без да разбере за какво става дума. Министърът твърди, че Плочев е обещал да подаде оставка, но до този момент такава няма. Друг упрек на министъра към Плочев е, че той не е уведомил за това писмо Надзорния съвет на НЗОК и самия министър.
Коментари: 0