Кирил Петков: Държавата трябва да излезе от ПИБ при 5 лв. на акция

Икономическият министър вече смята, че държавата трябва да има свой представител в Борда на директорите

Кирил Петков: Държавата трябва да излезе от ПИБ при 5 лв. на акция

Снимка: БТА

6338 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Държавна подкрепа за ПИБ

Служебният министър на икономиката Кирил Петков отново заяви, че държавата трябва да излезе от инвестицията си в Първа инвестиционна банка, веднага щом тя стане печеливша. А това означава цената на акциите на частната банка, в която предишното правителство наля чрез Българската банка за развитие 140 млн. лв. за увеличение на капитала. Срещу тези пари държавата поучи 18.35% собственост и България бе приета в „чакалнята“ на еврозоната.

Две неща ще се радвам да видя, ако следващият министър продължи с нашата стратегия. Добре е ББР да има член на Борда на директорите в ПИБ. Представляваме над 18% от собствеността на банката с тази инвестиция и е важно да можем да я управляваме по най-добрия начин. Надявам се ако акциите се качат над или равно на 5 лева, да излезем максимално бързо“, каза Петков.

Той е категоричен, че не е ролята на държавата да държи такава инвестиция.

Припомняме, че служебното правителство имаше шанс да предложи представител на държавата в управлението на частната банка още през юни месец. То обаче не се възползва от тази възможност.

Вчера търговията с акциите на ПИБ приключи при цена от 1.71 лева за брой. За да достигне заложената от Петков цел, книжата трябва да поскъпнат поне с над 190%.

Подкрепи Economic.bg