AstraZeneca е пред дилема дали да не продаде бизнеса с ваксини

Компанията претърпя редица неуспехи в това направление, макар че през последното тримесечие успя да утрои продажбите си

AstraZeneca е пред дилема дали да не продаде бизнеса с ваксини

Снимка: БТА

2150 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Продажбите на ваксината COVID-19 на AstraZeneca за второто тримесечие се утроиха до 894 млн. долара спрямо първото тримесечие. Въпреки това производителят на лекарства в момента обмисля бъдещето на този си бизнес. Висш изпълнителен директор в компанията призна пред Reuters, че в момента се обсъждат различни опции, а решението ще бъде взето до края на 2021 г.

Коментарът идва след поредицата неуспехи в надпреварата с останалите разработчици. Това е първата публична заявка от страна на фармацевтичния играч, че е пред дилема. От изказването излиза, че не е изключена и опция за продажба на бизнеса.

AstraZeneca се съгласи да работи с Университета в Оксфорд по ваксина срещу COVID-19 миналата година, въпреки че няма предишен опит в тази област. Компанията пое проекта с обещанието да не прави печалба по време на пандемията.

„Проучваме различни възможности“, каза изпълнителният вицепрезидент на AstraZeneca и президент на бизнес звеното за биофармацевтични продукти Рууд Добър, визирайки бизнеса с ваксини.

„Преди края на годината ще имаме повече яснота ... ако ме попитате, дали бизнесът с ваксини е устойчив за AstraZeneca през следващите пет или десет години, този голям стратегически въпрос сега се обсъжда.“

AstraZeneca все още има ангажимент да предостави стотици милиони дози по настоящите договори.

Подкрепи Economic.bg