Китай ще строи АЕЦ в европейската част на Турция

Мястото все още не е определено, но регионът е избран заради голямото потребление на ток в Истанбул

Китай ще строи АЕЦ в европейската част на Турция

Турция планира изграждането на трета атомна централа в страната, която по план ще бъде в регион Тракия – Европейската част на страната. Това каза турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез, цитиран от РИА Новости. Той обясни, че проектът ще бъде реализиран съвместно с Китай.

„След изграждането на атомната електроцентрала в Аккую и Синоп, третият ни проект ще бъде в Тракия. Ще изградим ядрена централа в Източна Тракия с Китай”, обясни той.

По думите му точното място все още не е определено, но регионът е избран, тъй като най-голямо потребление на електроенергия има в Истанбул и регион Мармара, каза Дьонмез. „Така че като най-оптимално място за АЕЦ ние смятаме Тракия”, обясни той.

Дьонмез добави, че Китай е една от страните активно участващи в строителството на атомни електроцентрали. „Освен това те са достатъчно запознати по въпросите с технологиите. Затова третата АЕЦ ще изграждаме с Китай”, казва енергийният министър.

Припомняме, че вероятността Китай да построи трета атомна електроцентрала в Турция беше обсъдена от външния министър на страната Мевлют Чавушоглу по време на посещението му в Китай през юни. Тази тема бе повдигната и в разговорите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и китайския президент Си Дзинпин в рамките на 10-ата среща на върха на БРИКС в Йоханесбург.

Коментари: 0