Китай смята да спре да купува соя от САЩ

Американските търговци не са получавали никакви допълнителни поръчки от азиатската държава

Китай смята да спре да купува соя от САЩ

Снимка: Pixabay

С оглед на засилващото се търговско напрежение между САЩ и Китай, Пекин подготвя решителни контрамерки, включително да прекрати вноса на американска соя.

След като най-големият вносител на своя в света обяви, че ще наложи мита от 25% върху вноса на този важен продукт от САЩ, Китай вече планира да прекрати доставките на американска соя, съобщава Bloomberg.

Според информация на агенцията американските търговци не са получавали никакви допълнителни поръчки от Китай, откакто ескалира търговското напрежение между Вашингтон и Пекин. Това от своя страна може да доведе до голямо натрупване на соеви запаси в американските ферми.
Позовавайки се на хора, запознати с въпроса, Bloomberg обаче посочи, че Китай няма планове да отменя поръчки, които вече са били договорени.

Търговското напрежение между двете водещи икономики засегна сериозно пазара на соя и американската администрация обяви помощи за търговията в размер на 16 млрд. долара за засегнатия селскостопански сектор.

През последни дни имаше съобщения, че Китай, производител на 80% от редкоземните минерали, изнасяни за САЩ, има планове да спре износа на тези ключови за технологичната и военната индустрия суровини. Все още обаче официалните китайския власти не са потвърдили тази информация.
В същото време се очаква властите в Пекин да увеличат от 1-ви юни митата за вноса на американски стоки за 60 млрд. долара, както не е изключено към тарифния списък да бъдат добавени повече стоки.
Коментари: 0