Китай тества нов вид ракета

Страната даде ефикасен отговор на заплахите за национална сигурност

Китай тества нов вид ракета
572 ~ 1 мин. четене
Китай е тествал нов модел ракета в Бохайско море, близо до Корейския полуостров, предадоха световните медии. Страната цели да подобри оперативния си капацитет на въоръжените сили и да отговори адекватно на заплахите за национална сигурност. Това се казва в съобщение на китайското министерство на отбраната. 

От ведомството не посочват датата, на която е извършен тестът, уточняват само, че това е станало "неотдавна". Не се съобщават и подробности за характеристиките на ракетата. 

Припомняме, че преди седмица Китай поиска да се спре разполагането на американския противоракетен щит THAAD в Южна Корея, което стартира този месец. Според Пекин този щит покрива част от територията на Китай и това пречи на тяхната система на възпиране. 

Говорител на китайското външно министерство заяви, че ако продължи разполагането на противоракетния щит, "Китай ще вземе необходимите мерки да защити интереса си". 

Съобщението за изпитанието на нова ракета идва в деня, в който Южна Корея обяви официалните резултати от изборите за президент. Новият държавен глава Мун Дже-ин подкрепя воденето на диалог със Северна Корея и е против американския противоракетен щит. 

Китайското министерство на отбраната увери, че тестът на ракетата е извършен в съответствие с годишния тренировъчен график, съобщава БНТ. 
Подкрепи Economic.bg