Китай завърши важен тест преди мисията си до Марс

Пекин е все по-близо до старта на проекта

Китай завърши важен тест преди мисията си до Марс

Снимка: БТА

Китай успешно е приключила ключов тест за кацане в северната провинция Хъбей пред историческа мисия за изследване на Марс през 2020 г., пише Reuters.

Ръководителят на Китайската администрация  за изследване на космоса Занг Кеян днес е казал, че Китай е напът да даде начало на мисията си до Марс. Коментарът му е бил пред чужди дипломати и представители на медиите преди днешния тест.

Китайският апарат за Марс също така е преминал тест за тест за задържане във въздуха и заобикаляне на препятствия северно от столицата Пекин. Теренът, където е било проведено изпитанието, е било посипано с малки парчета скали, за да се симулира неравния терен на Марс, над който апаратът ще трябва да се ориентира и да кацне.„През 2016 г. Китай официално започна работа по мисията за изследване на Марс и в момента всички различни дейности по разработката напредват добре“, казал е Занг Кеян.

Китай е разработил мощната ракета Long March 5, която догодина ще транспортира космическия апарат до Марс. Космическото пътуване ще отнеме около 7 месеца, а самото кацане се очаква да се случи за 7 минути. По думите на главния архитект кацането ще е най-трудният етап от мисията.

Същата ракета е предвидено до края на тази година или в началото на следващата да отведе апарата Chang’e-5 до Луната, от където ще се вземат проби на лунни камъни. Китай направи първото си кацане върху естествения спътник на Земята през 2013 г. Страната очаква да приключи работата по модулна космическа станция през 2022 г. Горе-долу тогава е планирано НАСА да започне да строи нова лаборатория за космическата станция, която да играе ролята на спирка при мисии до други части на Слънчевата система.
Коментари: 0