Китайски министерства с координирана словесна атака срещу САЩ

Атаката от страна на Пекин дойде след критики на Тръмп, че Китай иска да се намеси в американските междинни избори

Китайски министерства с координирана словесна атака срещу САЩ

Китайският външен министър Ван И на срещата на Съвета за сигурност на ООН, където Доналд Тръмп разкритикува Пекин

Снимка: БТА

548 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров
Няколко китайски министерства днес направиха координирана словесна атака по адрес на САЩ. Министерствата на търговията, отбраната и външните работи почти едновременно дадоха медийни брифинги, на които разкритикуваха САЩ за дипломацията им спрямо Китай и други страни по света.

Министерството на търговията на Китай заяви, че се надява търговските му спорове със САЩ да бъдат решени, но и че се подготвя за всички възможни сценарии в дипломацията с Вашингтон. От ведомството посочиха, че китайската икономика няма да поддаде под заплахите от Белия дом и че американските политици не трябва да подценяват възможностите на азиатската страна, пише агенция Reuters.

В изявлението от страна на китайското Министерство на отбраната, за разлика от това на търговското ведомството, нямаше никаква позитивна нотка спрямо Вашингтон. Ведомството заяви, че се противопоставя на провокативните действия на американската военна авиация в Южнокитайско море и че изисква от Вашингтон да предприеме стъпки за подобряване на военните отношения с Пекин.

В атаката по адрес на САЩ се включи и външното министерство на Китай. То заяви, че Пекин не се намесва във вътрешните политики на други страни. „Международната общност е наясно коя държава най-много се меси в политиката на други страни”, заяви говорителят на министерството Генг Шуанг. Той призова САЩ да спрат да правят ходове, които развалят отношенията им с Китай.

Reuters отбелязва, че словесната атака на китайските министерства идва след обвинения от страна на американския президент Доналд Тръмп, че Китай се стреми да манипулира междинните избори за американски конгресмени на 6 ноември. На срещата на Съвета за сигурност на ООН Тръмп заяви, че Пекин провежда манипулации преди изборите, защото азиатската страна не иска издигналата го за държавен глава Републиканска партия да постигне добри резултати.
Подкрепи Economic.bg